Tampereen maapolitiikan uudistukset hyödyttävät vain pientä osaa kiinteistöistä

Tampere uudistaa maapolitiikkaa, merkittävin muutos on vuokrankorotusten porrastus, kirjoittaa Jorma Koutonen Kiinteistöliitto Pirkanmaasta.

7.5. 5:00

Tampereen kaupungin asunto- ja maapolitiikkaan on tulossa pitkään toivottuja joustoja. Kaupunginvaltuustoon etenevä ehdotus linjauksiksi vuosille 2022 – 2025 sisältää useita uusia keinoja maapolitiikan joustoiksi, mutta käytännössä monet näistä uudistuksista rajautuvat vain harvojen kiinteistönomistajien hyödyksi.

Lue lisää: Tampere suunnittelee tonttivuokrien korotusten porrastamista – näin korotukset astuisivat voimaan kolmen vuoden aikana

Merkittävin muutos on kiinteistönomistajien vuosikausia vaatima vuokrankorotusten porrastus sopimusten uudistamisen yhteydessä. Esitetty linjaus koskisi toteutuessaan kaikkia uudistettavia sopimuksia tuoden kiinteistönomistajille hieman sopeutumisaikaa moninkertaistuviin tonttivuokriin. Ensimmäisenä vuonna uudesta maanvuokrasta laskutettaisiin 60 prosenttia, toisena 80 prosenttia ja kolmantena 100 prosenttia. Kaksivuotinen porrastus on hyvin maltillinen, jos sitä vertaa esimerkiksi Helsingin kaupungin kymmenvuotiseen porrasteisuuteen.

Porrastettu vuokra on tervetullut uudistus ennestään jäykkään maapolitiikkaan. Rohkeampaankin porrasteisuuteen olisi kaupungilla varaa, sillä sen verran suurista vuokratuottojen muutoksista on tarkistustilanteissa aina kysymys.

Uudistuva asunto- ja maapolitiikka mahdollistaisi myös maanvuokran kohtuullistamisen niissä tapauksissa, jolloin maksuperusteena käytetystä asemakaavan mukaisesta rakennusoikeudesta olisi käytetty vähemmän kuin 80 prosenttia. Edellytyksenä olisi myös, ettei vuokralainen pystyisi perustelluista syistä käyttämätöntä rakennusoikeutta hyödyntämään.

Sopimusten räätälöintiä on kovasti toivottu. Käytännössä prosenttileikkuri rajaisi kohtuullistamisen piiriin vain muutamat räikeimmät tapaukset.

Vuokratonteilla sijaitsevien kiinteistöjen omistajat ovat myös esittäneet toiveita mahdollisuudesta ostaa tontti omaksi. Asunto- ja kiinteistölautakunnan käsittelemä linjaus ottaa tähänkin kantaa. Kaupunki voisi jatkossa myydä vuokratontin käyvällä hinnalla, mutta edellytyksenä olisi, että tontti sijaitsee keskustan strategisen osayleiskaavan alueella ja että tontilla sijaitsee asemakaavalla tai lailla suojeltu rakennus. Näin ollen tontin omaksi lunastaminenkin rajautuu harvojen kiinteistönomistajien mahdollisuudeksi.

Yhteenvetona voisi todeta, että maapolitiikkaan ollaan kirjaamassa monia erilaisia joustoja, mutta porrasteista vuokraa lukuun ottamatta muut joustot realisoituvat vain muutamissa tapauksissa. Suunta on oikea, mutta vaikutus voisi olla vahvempi.

Jorma Koutonen

toiminnanjohtaja, Kiinteistöliitto Pirkanmaa ry

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut