Vapaudenristi kaikille Suomen äideille jaettiin 80 vuotta sitten – isämme kirjoitti Mannerheimille ja ehdotti äitien muistamista

8.5. 5:00

Äitienpäivänä tulee kuluneeksi 80 vuotta siitä, kun ylipäällikkö Mannerheim myönsi Suomen äideille Vapaudenristin. Antamassaan päiväkäskyssä 10.5.1942 Mannerheim toteaa Vapaudenrististä: Olkoon se tulevillekin sukupolville tunnuskuvana äidin pyhästä kutsumuksesta kasvattaa tämän kansan lapsiin vapaudentahto, joka ikuisiksi ajoiksi on turvaava maallemme kalliisti lunastetun itsenäisyyden ja kansallemme sisäisen suuruuden.

Maanpuolustustahdon ja vapaudentahdon suuri merkitys on juuri tänä keväänä koettu ja nähty Ukrainassa. Suomalaisten maanpuolustustahto on pysynyt korkeana. Sotilaallisen puolustuskyvyn ylläpitäminen ja Nato-jäsenyyden hakeminenkin perustuvat siihen, että suomalaiset haluavat säilyttää vapauden ja itsenäisyyden. Suomen kansan enemmistö tukee päättäjiä tärkeiden päätösten aikana.

Isämme Toivo Jussila kirjoitti 24-vuotiaana vänrikkinä ylipäällikölle kirjeen etulinjan korsusta tammikuussa 1942. Kirje on Kansallisarkistossa. Omien kokemustensa vuoksi nuori mies oli ajatellut, että Suomen äitejä pitäisi huomioida raskaina sodan vuosina ja hän päätti tehdä ehdotuksen ylipäällikölle.

Isämme oli joutunut kokemaan, miten monet sotilaat haavoittumisen hetkellä kaipasivat äitiään ja hänen sisarensa puoliso oli kuollut taisteluissa ennen lapsen syntymää. Hänellä olivat kotona 20-vuotias puoliso, vajaan vuoden ikäinen tytär ja oma äiti.

Mannerheim vastasi ehdotukseen kirjeellä todeten, että ”ehdottamanne ajatus on erittäin lämmittävä ja kaunis ja tulen harkitsemaan sen toteuttamista jossakin muodossa”. Mannerheim toteutti ehdotuksen äitienpäivänä 10.5.1942.

Vapaudenristi päiväkäskyineen sijoitettiin eduskunnan valtiosaliin, jota isä oli kirjeessään ehdottanut. Se sijoitettiin myös kirkkoihin, joissa se on edelleen kunniapaikalla.

Eduskunnassa Vapaudenristin otti vastaan puhemies Väinö Hakkila, joka toimi puhemiehenä sotavuosien ajan. Hän oli Tampereen pormestari ja edusti sosialidemokraatteja. Päämajan komentoesikunnan päällikkö kenraaliluutnantti Wiljo Tuompo piti luovutuspuheen. Kirkoissa luettiin päiväkäskyn teksti äitienpäivänä 1942. Myöhemmin päiväkäsky sijoitettiin kirkkoihin kehystettynä. Kiertokirjeessä tähän antoi ohjeet muun muassa Tampereen piispa Aleksi Lehtonen.

Veteraanijärjestöt ovat huolehtineet siitä, että päiväkäsky on sijoitettu myös uusiin kirkkoihin.

Anneli Taina

Juhani Jussila

Irmeli Helin

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut