Suomi ei ole koskaan kuulunut Venäjään – Suomella oli erillisen voittomaan asema

1.5. 5:00

Matti Ahonen sanoo kirjoituksessaan (AL 28.4.22), että Suomi kuului Venäjään ennen kuin Neuvostoliitto perustettiin.

Lue lisää: Veikko Vallin puhuu edesvastuuttomia – Venäjä ei hyökkää ylivoimaista vastustajaa vastaan

1800-luvun alussa Suomi solmi Venäjän kanssa personaaliunionin, mutta Suomea ei liitetty Venäjään. Se, että jokin maa tulee valloitetuksi, ei välttämättä tarkoita sitä, että maa liitetään valloittajamaahan. Esimerkiksi Rooman valloittamista maista eräitä ei liitetty valtakuntaan, vaan niitä pidettiin erillisinä voittomaina.

Suomella oli tällainen erillisen voittomaan asema, tosin parempi kuin Rooman voittomailla. Suomen erillisyyden ymmärsivät bolshevikit, jotka tunnustivat Suomen itsenäisyyden.

Aleksanteri 1 oli viisas hallitsija toisin kuin eräät meidän aikamme vallanpitäjät. Hän ymmärsi hyvien suhteiden merkityksen. Hän halusi voittaa suomalaiset puolelleen ja antoi Porvoon valtiopäivillä 1809 juhlallisen vakuutuksen, jossa tunnusti Suomen aseman ja suomalaisten lailliset oikeudet sekä lupasi pitää ne voimassa.

Monet seikat osoittavat Suomen erillisyyttä Venäjästä.

Personaaliunioni tarkoitti sitä, että Venäjällä ja Suomella oli yhteinen hallitsija. Virallisesti Venäjän hallitsija ei edes ollut Suomen keisari tai tsaari vaan Suomen suuriruhtinas. Suomessa hallitsija ei ollut itsevaltias kuten Venäjällä, vaan hänen valtansa oli perustuslakien rajoittama. Suomesta tuli autonominen valtio, jolla oli omat valtiopäivät ja omat lait. Kerätyt verot tuli käyttää Suomen omiin tarkoituksiin.

Suomesta ei tullut kuvernementtiä eikä maahamme sijoitettu Venäjän aluehallintojärjestelmää. Suomella oli omat maaherrat kuten aikaisemminkin. Myös vanha pitäjänhallinto pysyi voimassa. Suomi ei siis kuulunut autonomian aikana Venäjään – eikä ole koskaan kuulunut.

Autonomian ajan lopulla Venäjän ääripanslavistit pyrkivät liittämään Suomen Venäjään. Suomessa nämä toimet, esimerkiksi Venäjän lainsäädännön ulottaminen Suomeen, koettiin sortona ja laittomuuksina.

Jo se seikka, että Suomea yritettiin liittää Venäjään, osoittaa, että Suomi ei kuulunut Venäjään.

Pekka Heinänen

FM, Pirkkala

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut