Vanhojen tansseihin pitää toivottaa tervetulleeksi muutkin kuin tytön ja pojan muodostamat parit

Vanhojen tanssit antavat mahdollisuuden purkaa heteronormatiivisuutta.

29.4. 5:00

Lukion toisen vuosikurssin opiskelijat viettävät abiturienttien penkinpainajaisten jälkeen vanhojenpäivää. Sen keskeisenä osana ovat vanhojen tanssit, joita monet lukiolaiset odottavat “päivä prinsessana tai prinssinä” -asenteella. Vanhojen tanssit harjoitteluineen vievät paljon aikaa, ja pukuihin ja koekampauksiin kuluu runsaasti varoja. Näin ollen tanssit tahtomattaankin korostavat opiskelijoiden ulkonäköä sekä sosioekonomista asemaa ja taustaa.

Vanhojen tanssien kurssi ei ole lukion pakollinen kurssi, mutta osallistumiseen kohdistuu voimakas opiskelijoita yhdenmukaistava sosiaalinen paine. Mediakin huomioi tanssit näyttävästi. Monissa lehdissä haastatellaan opiskelijoita ja kuvataan osallistuneiden kampauksia ja pukuloistoa. Tämäkin osaltaan voimistaa tansseihin osallistumisen painetta.

Perinteillä on paikkansa koulussa, mutta niitä tulee myös päivittää. Vanhojen tanssit antavatkin hienon tilaisuuden keskustella oppitunneilla vanhojenpäivän asemasta ja tehtävästä.

Vanhojen tanssien kurssilla voitaisiin käsitellä esimerkiksi yhteiskunnassa yhä vallitsevaa heteronormatiivisuutta ja sen purkamista. Näin ollen olisi välttämätöntä toivottaa erilaisia seksuaalisia suuntautumisia edustavat parit moninaisine sonnustautumisineen lämpimästi tervetulleiksi tansseihin.

Vanhojenpäivänä tulisi luoda kaikille opiskelijoille tasa-arvoiset osallistumismahdollisuudet. Tapahtuma on mainio mahdollisuus ottaa nykyistä enemmän kasvatuksellisesti huomioon myös siihen liittyvät ekologiset ja taloudelliset tekijät. Tärkeintä on kuitenkin se, että kaikki opiskelijat pääsisivät mukaan tärkeään tilaisuuteen omalla persoonallisella tavallaan, jotta kukaan ei vastentahtoisesti jäisi yksin.

Suosittua perinnettä ei ole syytä lopettaa, vaan ajanmukaistaa niin, että se on hyvin linjassa lukion arvo- ja kasvatustavoitteiden kanssa. Niiden perustana ovat tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslaki, jotka velvoittavat oppilaitoksia edistämään opiskelijoiden tasa-arvoa ja yhdenvertaista kohtelua sekä ehkäisemään kaikenlaisin perustein tapahtuvaa syrjintää.

Matti Taneli

Kasvatustieteiden tohtori, opettaja ja pappi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut