Aika on ajanut ohi usean työeläkeyhtiön järjestelmästä – Aiheuttaa vain turhia kustannuksia

1960-luvulla luotu järjestelmä joutaa romukoppaan. Tilalle pitää perustaa yksi yhtiö.

28.4. 4:30

Nyt on korkea aika miettiä siitä, millaisia etuja Suomi saisi, jos se siirtyisi nykyisen 10 eläkevakuutusyhtiön sijasta yhteen yhtiöön.

Elämme parhaillaan taloudessa, jossa inflaatio laukkaa ja johon Venäjän aloittama sota iskee pahasti. Tässä tilanteessa kaikki sellaiset toimet ovat kannatettavia, jotka alentavat kustannuksia tai tuovat säästöjä tulevaisuudessa.

Lukuisten työeläkeyhtiöiden suurin ongelma on ala-arvoinen sijoitusosaaminen. Sijoitustoiminnan vuosikustannus on 0,9 prosenttia pääomasta eli siihen kuluu yli kaksi miljardia euroa vuodessa.

Yhtiöissä on ollut lisäksi erittäin huonoa hallintoa eikä niitä valvova Finanssivalvonta eli Fiva ole kyennyt korjaamaan esiin tulleita asioita.

Aika on ajanut pahasti ohi vanhasta järjestelmästä, joka luotiin 1960-luvulla. Tässä tilanteessa olisi luotava sellainen luotettava järjestelmä, jossa massiivinen yli 250 miljardin euron omaisuusmassa siirrettäisiin uudelle eläkeyhtiölle. Riskinottoa voitaisiin hajauttaa ja ohjausta lisätä.

Onneksi sopimusosaamista Suomesta löytyy tarvittaessa.

Suomalaisilla poliitikoilla olisi nyt uskomaton mahdollisuus lakkauttaa turhat eläkeyhtiöt ja siirtää näin säästetyt rahat muualle. Suomen on pakko investoida tulevaisuudessa maanpuolustukseen, sote-uudistukseen, uusiutuvaan energiaan ja ruokahuoltoon. Nämä nielevät rahaa seuraavina vuosina runsaasti enemmän, kuin niihin tällä hetkellä on arvellaan kuluvan.

Luulisi tämän olevan parempi vaihtoehto kansanedustajille kuin suuret veronkorotukset ja erittäin kivuliaat menoleikkaukset joka vuosi vanhusten hoidosta, koulutuksesta ja kulttuurista. Nyt Natolle ja työeläkeyhtiöiden yhdistämiselle on Suomessa tilaus, josta ei voi kieltäytyä, mutta ymmärtävätkö kansanedustajat tämän?

Juhani Melanen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut