Sinnikkyys ja motivaatio eivät ole riittäneet yliopistoon pääsemiseen – Nykyinen valintakoe testaa lukunopeutta ja ulkomuistia

Moni jatko-opintoihin vaadittava pääsykoe mittaa taitoja, jotka ovat luki-häiriöiselle vaikeita. Myös sosiaalisia taitoja, motivaatiota ja luovuutta voisi testata.

25.4. 5:00

Kesän lähestyessä hurjaa vauhtia monet valmistautuvat taas jännittyneinä tuleviin pääsykokeisiin. Kaikilla on toive päästä haaveidensa ammattiin ja myöhemmin mukaan työelämään.

Vuonna 2020 voimaan tulleen todistus- ja pääsykoevalinnan muutoksen jälkeen ammattikorkeakoulujen koulutusohjelmiin on haettu lähes samalla pääsykokeella. Esimerkiksi sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan pääsykoe sisältää osiot päätöksentekotaidoista, opetus- ja englannin kielestä, matemaattisista taidoista sekä eettisistä taidoista.

Seurattuani muutaman vuoden koulutuksiin valituiksi tulleita, olen ollut huolissani oppimisvaikeuksista kärsivien mahdollisuudesta päästä jatko-opiskelemaan. Nykyinen pääsykoejärjestelmä ei mittaa mitenkään esimerkiksi henkilön sosiaalisia- tai ryhmätyöskentelytaitoja, motivaatiota tai luovuutta. Nämä ovat kuitenkin ominaisuuksia, jotka ovat työelämäsaralla erittäin tärkeitä ja usein esimerkiksi lukivaikeudesta kärsivillä vahvoja ominaisuuksia.

Nykyinen koe testaa muun muassa lukemisen ja kirjoittamisen nopeutta, ulkoa muistamisen tarkkuutta ja luetun ymmärtämistä, jotka ovat haastavia osa-alueita oppimisvaikeudesta kärsiville. Itse olen suorittanut tähän mennessä kaksi ammattikorkeakoulututkintoa ja ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon vaikeasta lukivaikeudestani huolimatta. Olen päässyt sisään koulutuksiin lukivaikeuden tuomien hyvien ominaisuuksieni avulla. Opinnoissa ja työelämässä olen aina pärjännyt sinnikkyyteni, periksiantamattomuuteni ja ongelmanratkaisutaitojeni myötä.

Into uuden oppimiselle ja itsensä kehittämiselle on edelleen suuri. Nykyisen pääsykoekäytännön myötä en pysty kuitenkaan hyödyntämään juurikaan omia vahvuuksiani vakuuttaakseni valitsijat omasta osaamisestani ja motivaatiostani. Näin ollen yliopiston ovia en ole saanut myöskään aukeamaan avoimen yliopiston opinnoistani huolimatta.

Onneksi usean ammatin myötä minulla on myös muita vaihtoehtoja kehittää itseäni. Harmittaa kuitenkin niiden lukuisten oppimisvaikeuksista kärsivien puolesta, jotka eivät pääse opiskelemaan edes ensimmäiseen ammattiin ammattikorkeakoulun puolella vain siitä syystä, että valintakokeet ovat muuttuneet hyvin yksipuolisesti taitoja testaavaksi.

Lukutoukka

Julkaisemme kirjoituksen nimimerkillä sen sisältämien yksityisten terveystietojen vuoksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut