Hoitoalan ja muidenkin alojen viikonloppulisät ovat kohtuuttomia – Jokainen kantakoon valittamatta seuraukset uravalinnasta

Hoitajilta pitää löytyä nyt solidaarisuutta. Palkankorotukset tulee ohjata pienimpiä palkkoja saaville.

22.4. 5:00

Julkilausumaton ongelma hoitajien palkkauksessa ovat työaikalaista johtuvat lauantai- ja sunnuntaityön ylisuuret 50 prosentin ja 100 prosentin korotukset.

Hoitajien peruspalkan on kerrottu olevan alle 2 600 euroa kuukaudessa ja keskipalkan 3 300 euroa kuukaudessa. Jotta keskipalkka voi olla 3 300 euroa, on joidenkin ansaittava selvästi enemmän.

Nykymenolla työnantaja ei voi oleellisesti korjata peruspalkkaisten palkkausta, koska suuri osa korotuksesta menisi hyvin ansaitseville.

Työaikalain epäkohdan voi korjata suuntaamalla palkankorotus peruspalkkaisille arkipäivätyölisän muodossa. Tällöin korotus kokonaisuudessaan voisi kohdistua sitä enemmän tarvitseville. Kyse on ammatin sisäisestä solidaarisuudesta.

Viikonlopputyön korotus on ylimitoitettu varsinkin, kun nykyisin kirkonmenoihin pääsemisellä ei ole merkitystä. Kaikki hoitoalalle, pelastajiksi, poliisiksi ja muihin kolmivuorotöihin kouluttautuvat tietävät uravalintansa sisältävän viikonlopputöitä, joten tästä vapaaehtoisesta valinnasta ei pitäisi niin kovasti valittaa.

Viikonlopputyön ylikompensointi on suuri työllistämiseste ravintola- ja tapahtuma-alalla. Euroopassa viikonloppu on vilkasta ravintola- ja tapahtuma-aikaa, mikä meillä ei ole työaikalain takia mahdollista.

Tapio Yli-Kovero

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut