Televisiossa alkanut rankka ilkeilyohjelma ylittää rajan – Mitä enemmän nauraa itseensä kohdistuvalle pilkalle, sitä enemmän kunnioitusta saa

21.4. 5:00

Pääsiäisenä nähtiin MTV3:n ohjelmassa Joonas Nordman Show: Grillikausi niin kutsutun roastaamisen ensinäytös. Ymmärrän, että huumorin tarkoitus on katsoa komiikan kautta mitä tahansa ilmiötä tai asiaa, vaikkapa ihmisen persoonallisuuden piirteitä. Karikatyyrit ovat onnistuessaan ajaneet samaa asiaa. Onko raja tässä menetelmässä kuitenkin ylitetty?

Roastaamisessa henkilöä loukataan sanallisesti. Väitetään, että parhaat roastaajat ovat törkeitä, nerokkaita ja nokkelia. Mitä härskimpää toisen morkkaaminen on, sitä enemmän se osoittaa kuulemma kunnioitusta. Haluammeko määritellä kunnioituksen siis niin, että mitä kovemman teflonpinnan ilkeilyn kohde on kehittänyt, sitä enemmän häntä kunnioitamme? Mitä enemmän "grillattava" nauraa verbaaliaggression kohdistuessa häneen, sitä enemmän kunnioitusta hän ansaitsee.

Voisivatko ilkeilijät kokoontua keskenään "grillaamaan" toisiaan? Miksi pitää altistaa television katsojat, lapset ja nuoret mukaan luettuna, näin kyseenalaiselle huumorille? Eräs ohjelman anti voisi olla, että yritämme löytää televisio-ohjelmiin todellisia sankareita, jotka ovat laskeneet naamionsa ja uskaltavat kertoa, mikä heitä haavoittaa. Julkkisten outoja harrastuksia ei televisionkatsojan ole mielestäni pakko suostua rahoittamaan. Tällaisen kulttuurin edistäminen tuhoaa ihmisyyden rippeet. Jostain toivottavasti nousevat hiljaisuuden hymnit ihmisen kuulla.

Marjut Kuokkanen

Tampere

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut