Tyttö meni tajuttomaksi bussissa matkalla Tampereelta kotiin naapurikaupunkiin – Ensihoitajat halveksuivat ja syyttivät teeskentelystä

Ensihoitajat tekivät johtopäätöksensä heti, kun näkivät viiltohaavat tyttäreni käsivarsissa. Epäreilu ja loukkaava kokemus pysyy pitkään mielessä.

20.4. 5:00

Alaikäinen tyttäreni oli tiistaina alkuillasta palaamassa Tampereelta tanssitreeneistään kotiin naapurikaupunkiin. Hän meni bussissa tajuttomaksi. Oletettavasti joku rohkea toimi ja soitti ambulanssin. Ensihoito henkilöstö siirsi tyttären tajuttomana ambulanssiin. Ambulanssissa tytär hetken kuluttua heräsi, osasi kertoa kuka on ja mistä oireesta on kyse. Diagnoosiin kuuluvat muun muassa tajuttomuuskohtaukset.

Kyseisenä tiistaina ensihoitohenkilöstö kuitenkin katsoi aiheelliseksi kyseenalaistaa oireita. Vähättelevään sävyyn tyttärelleni sanottiin: "Lopeta tämmöinen pelleily! Täällä on oikeasi sairaita ihmisiä."

Tyttäreni ei ollut tilannut ambulanssia paikalle, joten häntä oli tilanteessa turha syyttää. Sivulliset ihmiset toimivat täysin oikein erikoisessa tilanteessa hätäkeskukseen soittaessaan. Ensihoitajat olivat tajunnan tasoa arvioidessaan yrittäneet tuloksetta löytää kipureaktiota. Voimaa oli käytetty reilusti, ja sen seurauksena hengittäminen sattui jälkikäteen rintalastaan.

Ensihoitajien vähättely ja halveksunta jatkui: ”Kun nähtiin sun käsi, pystyttiin jo arvaamaan mimmoinen tapaus.” Tyttäreni käsivarressa on useita eri ikäisiä tikattuja viiltohaavoja.

Ensihoitajat eivät olleet yhteydessä alaikäisen nuoren kotiin, kuten vastaavissa tilanteissa aiemmin on oltu, vaan veivät loukatun, nollatun, epäreilusta kohtelusta järkyttyneen ja vuolaasti itkevän nuoren Acutan käytävälle lakkoruuhkaa pahentamaan. Vastaavissa tilanteissa aiemmin hänet on haettu suoraan ambulanssista kotiin.

Tyttäreni kohtelu oli todella asiatonta ongelmien kanssa taistelevalle nuorelle! Onneksi tällaiset kohtaamiset ovat harvinaisia. Olemme olleet vuosien kuluessa tekemisissä useiden kymmenien ensihoitajien kanssa. Lähes kaikki toimivat ammatillisesti, kunnioittaen ja oman osuutensa hoitoketjussa empaattisesti hoitaen. Kohdalle on osunut kolme epäasiallista ensihoitajaa, jotka eivät ymmärrä rooliaan ketjussa oikein. Kommunikaatio, asenne ja kohtaaminen sopisivat paremmin koulukiusaajalle, kun ihmiselle, jonka työtä on kohdata ihminen herkimmillään ja haavoittuvimmillaan.

Tyttäreni on Tays Nuorisopsykiatrian poliklinikan asiakas. Tajuttomuuskohtaukset ovat jo itsessään hyvin ennakoimattomia, ahdistavia ja pelottavia. Ensihoitajien ei tarvitse pahentaa tilannetta tylyllä kohtelulla.

Oireiden hillitsemiseksi on tehty vahvalla ammattitaidolla ja laajalla rintamalla töitä vuosia, ja tilanne on kehittynyt hyvään suuntaan. Aina ei alan ammattiosaamista kuitenkaan löydy.

Meillä ensihoitohenkilöstön aikaansaaman epäreilun, loukkaavan ja ahdistavan kokemuksen kanssa tehdään töitä pitkään, ennen kuin tästä päästään eteenpäin.

Pettynyt äiti

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä asian arkaluontoisuuden vuoksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut