Pirkanmaan Lähi-Tapiolan hallituksen entinen puheenjohtaja kommentoi väärinkäytöksiä: Yksikään toinen hallitus ei olisi antanut toimitusjohtajan jatkaa tehtävässään

Pirkanmaan Lähi-Tapiolan hallituksen puheenjohtajana vuoden 2013 toiminut Heikki Halme ottaa mielipidekirjoituksessaan kantaa yhtiössä paljastuneisiin laajoihin väärinkäytöksiin ja pyytää anteeksi työntekijöiltä. Halmeen mukaan hallituksella on aina vastuu siitä, että henkilöstö voi turvallisesti tehdä työtään.

Aamulehti uutisoi viime viikolla Pirkanmaan Lähi-Tapiolan entisen toimitusjohtajan asiattomasta käytöksestä ja vuosia jatkuneista vakavista ongelmista työilmapiirissä.

18.4. 20:02

Aamulehti kertoi 14. huhtikuuta Pirkanmaan Lähi-Tapiolasta ja siellä tapahtuneista väärinkäytöksistä. Koska nimeni tuli esille tämän erittäin ikävän jutun yhteydessä, haluan omalta osaltani kertoa tapahtumista ja eroni syistä siltä osin, kun voin niitä kommentoida. Hallituksen asiathan eivät ole julkisia, mutta kommentoin samalla myös hallitustyötä yleisesti.

Toimin Pirkanmaan Lähi-Tapiolan hallituksen puheenjohtajana vuonna 2013. Vaikka tuosta ajasta on kulunut jo yhdeksän vuotta, jotkut asiat ovat piirtyneet selvästi varmaan ikuisiksi ajoiksi muistiini, koska tapahtumat olivat niin poikkeuksellisia.

Lue lisää: Vakuutusyhtiöstä paljastuu törkeyksiä: seksuaalista häirintää, vuosien kiusaamista, bordellitarinoita, erikoisia mökkitalkoita – Päähenkilönä ”Pirkanmaan keisari”

Itselleni asiat kulminoituivat joulukuun 2013 alkuun, jolloin erosin hallituksesta. Tietoja siitä, mitä yhtiössä oli tapahtunut johtamisessa ja henkilöstön kohtelussa, alkoi tihkua jo kuukausia aiemmin. Noiden syksyn kuukausien aikana kuva tilanteesta tarkentui. Vein asian syksyllä myös koko yhtiöryhmän pääjohtajan Erkki Moisanderin tietoon.

Kaikille hallituksen jäsenille kuva tarkentui viimeistään siinä vaiheessa, kun Aamulehden jutussakin mainitun hallituksen tilaaman työpaikkaselvityksen tulokset tulivat. En tietenkään voi muistaa yksittäisiä sanoja, mutta tutkimuksen tehneistä konsulteista toinen kommentoi sitä jotenkin näin: ”Jos tällaisessa tutkimuksessa löytyy yksikin henkilö, joka on kokenut epäasiallista kohtelua, täytyy aina huolestua.” Kyseisessä selvityksessä epäasiallista kohtelua oli nähnyt Aamulehden mukaan 49 prosenttia henkilöstöstä.

Selvityksen pohjalta oli kaikille hallituksen jäsenille selvää, että yhtiön henkilöstöjohtaminen oli epäonnistunut. Koska epäasiallinen käytös oli niin laajamittaista, voidaan perustellusti sanoa, että koko yhtiön kulttuuri oli vääristynyt. Olen tähän päivään mennessä istunut noin 30 yhtiön hallituksessa. Mutta ilman laajaa hallituskokemustakin, maalaisjärkeä käyttäen, voin sanoa, että yksikään toinen hallitus ei olisi vastaavassa tilanteessa antanut toimitusjohtajan jatkaa tehtävässään. Tuo hallitus antoi. Samalla se antoi käytännössä kaikille viestin siitä, että henkilöstön hyvinvoinnilla ei oikeasti ole merkitystä.

Hallituksen jäsenyys tuo mukanaan monia vastuita. Kaikki hallituksen vastuut ovat myös jokaisella jäsenellä erikseen. Ylätasolla hallitus – ja yksin hallitus – on vastuussa koko yhtiön toiminnasta. Omistajille hallitus vastaa tyypillisesti siitä, että yhtiö tuottaa taloudellista hyötyä. Asiakkaille hallitus vastaa siitä, että he saavat sellaisen tuotteen tai palvelun, jonka he ovat ostaneet. Henkilöstölle hallitus on vastuussa esimerkiksi siitä, että he voivat turvallisesti, niin fyysisesti kuin henkisestikin, tehdä työtään.

Joulukuussa 2013 jouduin toteamaan, että minulla ei ollut enää mitään mahdollisuuksia kantaa omaa vastuutani hallituksen jäsenenä, ja siksi erosin. Muut hallituksen jäsenet päätyivät toisenlaiseen ratkaisuun. Mielenkiintoinen kysymys on, miksi.

Herää myös kysymys siitä, miten hyvin hallitus on näiden vuosien aikana onnistunut korjaamaan tilanteen. Nykyhallituksen edustajien mukaan työhyvinvointitutkimusten tulokset todistavat keskivertoa paremmasta tilanteesta ja sitä kautta johtamisesta. Lähdetään siis siitä, että siltä osin kaikki on ainakin näennäisesti kunnossa. Jos kuitenkin palataan takaisin hallituksen vastuisiin, niin yksi hallituksen vastuulla olevista asioista on huolehtia yhtiön brändistä. Tältä osin voi sanoa, että ei hyvältä näytä. Jäämme varmaan kaikki odottamaan, miten hallitus ponnekkaasti kumoaa Aamulehden jutussa mahdollisesti olleet virheelliset väitteet ja palauttaa luottamusta yhtiön hallintoon ja sitä kautta brändiin.

Mainittakoon vielä selvyyden vuoksi, että hallitus ei koskaan voi vetäytyä sen taakse, että se ei tiennyt jostakin asiasta. Hallituksen tehtävä on tietää. Se johtuu siitä, että hallituksen tehtävä jo lainkin mukaan on organisoida yhtiön hallinto. Niinpä se voi, ja sen tulee organisoida hallinto niin, että se saa kaiken olennaisen tarvitsemansa tiedon yhtiöstä.

Muutama sana vielä teille, jotka olette syyttömästi joutuneet kärsimään yhtiön henkilöstöön kohdistuvasta toiminnasta. Itselläni ei ole syytä epäillä sitä – niin kuin ei ollut yhdeksän vuotta sittenkään – että lukuisat henkilökohtaiset väärinkohtelun kokemukset pitävät paikkansa. Aamulehden tietojen mukaan puhutaan todella monista henkilöistä, ja sen mukaisesta määrästä eriasteisia negatiivisia kokemuksia ja tunteita. Itse olen pahoillani siitä, että en aikoinaan pystynyt auttamaan teitä enempää ja katkaisemaan kaltoin kohtelun kierrettä. Mutta ehkä teitäkin lohduttaa tämä vanha totuus, jonka uskon tässäkin tapauksessa toteutuvan: Aina kuitenkin, lopulta, hyvä voittaa pahan.

Heikki Halme

yrittäjä, hallitusammattilainen

Pirkanmaan Lähi-Tapiolan hallituksen puheenjohtaja vuoden 2013

Hallituspartnerit ry:n hallituksen jäsen

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut