Harvaan Tampereen lukioon pääsee enää alle 8,5 keskiarvolla – Nuoret uupuvat suorituspaineiden alle

Keskiarvorajojen nouseminen aiheuttaa opiskelijoiden kesken kilpailua jo yläkoulun alusta alkaen.

19.4. 5:15

Koko suomalainen koulutusjärjestelmä on muutoksessa. Viimeisten vuosien aikana voimaan tulleet lukuisat uudistukset peruskoulujen ja lukioiden opetussuunnitelmiin, oppivelvollisuuden laajennus sekä korkeakoulujen opiskelijavalintaperiaatteiden muutos ovat tuoneet lisäkuormitusta niin koulujen henkilökunnalle kuin opiskelijoillekin. Nuorten haasteet on otettava vahvemmin huomioon niin koulutusjärjestelmän muutoksia tehdessä kuin poliittisessa päätöksenteossa yleensäkin.

Tampereen seudun lukioissa on havaittavissa huolestuttava nouseva trendi lukioiden keskiarvorajojen suhteen. Useissa lukioissa keskiarvoraja on noussut vuodesta 2015 alkaen vuoteen 2021 mennessä puolikkaalla numerolla siten, että harvaan Tampereen lukioon pääsee enää alle 8,5 keskiarvolla. Keskiarvorajojen nouseminen aiheuttaa opiskelijoiden kesken kilpailua jo yläkoulun alusta alkaen, jolloin nuorille aletaan puhua toisen asteen koulutuksesta. Kasvavat odotukset ja lisääntynyt kilpailullisuus aiheuttavat erilaisia terveysongelmia, jotka varjostavat nuorten arkea ja hyvinvointia.

Tavoitteellisuus sekä hyvin koulussa pärjääminen ovat arvostettavia asioita. Rakenteelliset suorituspaineet eivät edistä osaamisen kehittämistä, vaan vievät nuorilta oppimisrauhan. Nuorille täytyy antaa enemmän aikaa elää mielekästä nuoruutta ilman ulkopuolisia paineita.

Tampereen nuorisovaltuusto ja Tampereen ylioppilaskunta ovat huolissaan nuoriin kohdistuvista paineista ja odotuksista sekä opiskelijoiden jaksamisesta. Vaarana on, että tulevaisuuden tekijät ehtivät uupua ennen kuin ehtivät aloittaakaan työelämässä.

Sujuvan elämisen ja koulutuspolun takaamiseksi on tärkeää varmistaa riittävät hyvinvoinnin tukitoimet eri koulutusasteilla, opiskelijan riittävä toimeentulo sekä joustavat opiskelumahdollisuudet.

Tavoitteiden ja vaatimusten muuttaminen kohtuulliselle tasolle vaatii isoa rakenteellista muutosta koulutusjärjestelmäämme, minkä lisäksi yhteiskunnallinen keskustelu kaipaa ravistelua. Jokaisen onkin hyvä miettiä sitä, miten puhua nuorille opiskelumenestyksestä ja mitä odotuksia heille asettaa.

Arttu Vuori

Tampereen nuorisovaltuuston puheenjohtaja

Aleksi Niemi

Tampereen ylioppilaskunnan puheenjohtaja

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut