En halua täysi-ikäistyä – Mieleen tulevat ensimmäisenä kaikki paineet ja velvollisuudet

18 vuoden ikä tuo vastuuta ja velvollisuuksia, ei pelkästään oikeuksia.

16.4. 5:00

Olen juuri sitä ikäluokkaa, joka täyttää tänä vuonna 18 vuotta. Monet odottavat vuosia tätä maagista hetkeä, jolloin tulevat täysi-ikäisiksi. Aivan kuin koko maailma muuttuisi 18-vuotiaana. Nuoret vetävät kännejä ja pitävät suuria juhlia. Näin ei ole kuitenkaan pakko toimia.

Monet eivät voi sopia mitään sille viikonlopulle, kun tulevat täysi-ikäisiksi, koska aikovat olla silloin kännissä. Itse en ole koskaan ymmärtänyt tätä. On olemassa muitakin juhlimistapoja, eikä ole pakko juhlia ollenkaan, jos ei siltä tunnu. Ei tarvitse kokea minkäänlaista syyllisyyttä siitä, ettei pidä hienoja syntymäpäiväjuhlia.

Todellisuudessa mikään ei muutu. Kun täyttää 18 vuotta, on vain täysi-ikäinen, eikä mitään muuta tapahdu. Silloin ei ole yhtään sen viisaampi. Aivot kehittyvät vielä, ja 18-vuotias ei todellakaan ole lähellä kehittynyttä aikuista.

Pelkkä ajatus täysi-ikäistymisestä saa minussa aikaan ikäkriisin. En halua täysi-ikäistyä. Mieleeni tulevat ensimmäisenä kaikki paineet ja velvollisuudet. Täytyy päättää jatko-opiskelupaikka, saada työpaikka, maksaa veroja ja löytää elämälleni suunta. On niin paljon asioita, joita en vielä tiedä.

Naurahdin, kun postilaatikostani tuli onnittelukortti, joka jaetaan kaikille tänä vuonna 18 vuotta täyttäville. Kortissa esitellään kaikki oikeudet, joita minulla tulee olemaan. Tästä nyt vain sitten hoitamaan omia Kela-asioitani, ja sen jälkeen naimisiin. Olisivat edes lähettäneet kortin mukana karkkia.

Ajokortti oli yksi oikeasti hyödyllinen asia, joka täysi-ikäistymisestä saattoi seurata. Nykyään moni kuitenkin hakee ikäpoikkeusluvalla ajokortin jo 17-vuotiaana, joten oikeastaan täysi-ikäistymisellä ei ole enää ajokortin saamiselle mitään merkitystä.

Itse en aio tehdä syntymäpäivänäni mitään erityistä. En aio pitää juhlia, enkä aio juoda. Haluan viettää ainoastaan tavallista arkipäivää. Luultavasti teen läksyjä, tiskaan ja syön varmaan hyvää ruokaa. Olisi mukavaa myös viettää aikaa ystävieni kanssa. Jonkun korvaan tämä saattaa kuulostaa äärimmäisen tylsältä, mutta minulle se kuulostaa juuri täydelliseltä.

On tärkeää miettiä, täytyykö alkoholin aina kuulua nuorten juhlimiseen. Ystävien kanssa voi pitää alkoholittoman leffaillan tai vaikkapa lautapeli-illan herkkuja syöden. Tärkeintä on tehdä jotain itselle mieluisaa tekemistä.

Täytyy pitää mielessä, että vapautta seuraa vastuu. Vaikka 18-vuotiaalle avautuu uusia mahdollisuuksia, täytyy silti muistaa vastuu. Ei kannata riehaantua liikaa vapaudesta, sillä elämässä on kyllä aikaa kokeilla erilaisia asioita. Kaikkea ei tarvitse tehdä heti 18 vuotta täytettyään.

Venla Möhkölä

Opiskelija, Sammon keskuslukion viestintälinja

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut