Liittoutumiskeskustelussa on sisun mentävä aukko

”Pelko on neuvonantajista huonoin”, kirjoittaa ohjaaja Marko Vuorinen.

15.4. 5:00

Suomen sotien veteraanit jättivät meille perinnöksi itsenäisyyden, vapauden ja rauhan. Tämä ajatus riippumattomuudesta, itsenäisestä päätöksenteosta ja vastakkainasettelujen purkamisesta on ollut yksi maamme nykymenestyksen ja identiteetin kantavista kulmakivistä.

Näihin tekijöihin nojautuen olemme onnistuneet rakentamaan itsellemme pientä kokoamme reilusti merkittävämmän aseman maailman historiankirjoituksessa.

Suomeen on koko rauhanajan historiamme tultu sopimaan, ei sotimaan. Olemme kunnostautuneet maailmankuuluina rauhanneuvottelijoina, emme sodanlietsojina oli kyseessä sitten aseellinen kriisi tai arkisempi elämäntilanne.

Ukrainan-sota herättää pelkoja. Onko tänään kokemamme pelko silti tarpeeksi iso syy luopua merkittävästä osasta maamme koko itsenäisyyden ajan identiteettiä?

Pelko on tunnetusti neuvonantajista se huonoin. Miksemme pikemminkin nouse puolustamaan perusarvojamme sen sijaan, että luovumme niistä heti ensimmäisen testin kohdatessamme?

Liittymällä sotilasliittoon allekirjoitamme väistämättä vastakkainasetteluja ruokkivan maailmankatsomuksen, jonka mukaan olet aina joko puolesta tai vastaan. Syöt tai tulet syödyksi.

Tällä näyttämöllä voimankäyttö korvaa toistuvasti älyn käytön. Tällainenko on se Suomi, jonka tunnistamme omaksemme ja tämän arvomaailman varaanko rakentuvat itsenäisyytemme seuraavat sata vuotta?

Marko Vuorinen

Dokumenttielokuvantekijä

Rooma, Italia

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut