Potilaan huolellinen tutkiminen ei lääkäriltä onnistu etäpalveluissa ilman lähikontaktia

”Erityisesti työterveyshuollossa suositaan nyt videopuheluja ja chat-palveluja. Tehokkuuden tavoittelu ei aina tuota parasta lopputulosta”, kirjoittaa erikoislääkäri Satu Pokkinen.

14.4. 5:00

Sote-uudistuksen aikana on kuullut usein puhuttavan, kuinka työterveyshuoltoon kuuluvien kansalaisten asiat ovat hyvin. Työterveyshuollon sanotaan olevan hyvää ja tehokasta palvelua.

Ehkä näin joskus on ollutkin. Nyt digiajan huumassa myös terveyspalvelut halutaan digitalisoida ja työterveyshuolto etunenässä tuntuu tähän tarttuneen.

Olen seurannut läheiseni yritystä päästä lääkärin vastaanotolle työterveyteen. Ennen koronaa ei tämä vielä ollut ongelma.

Nyt yksityinen työterveys tarjoaa vain chat-palvelua, puhelin vastaanottoa tai videovastaanottoa. Lääkärin vastaanotolle fyysisesti ei ole mahdollisuutta päästä, kun kyseessä ei ole akuutti ongelma.

Lääkärikoulua käydessäni 1980-luvulla meille korostettiin, että anamneesi (potilaan esitiedot) ja status (potilaan huolellinen tutkiminen) ovat kaiken perusta.

Ihmettelenkin tätä nykypäivän vimmaa tehdä kaikki etänä. Silloinkin, kun ihmisen kohtaaminen olisi välttämätöntä.

Ainakaan minulta ei potilaani tutkiminen vielä onnistu ilman lähikontaktia. Ja etänä erittäin tärkeä ”hiljainen” tiedonsaanti jää hyvin vähäiseksi. Tehokkuuden tavoittelu ei aina tuota parasta lopputulosta.

Satu Pokkinen

Erikoislääkäri

Tampere

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut