Sote-uudistuksen aikana on kuullut usein puhuttavan, kuinka työterveyshuoltoon kuuluvien kansalaisten asiat ovat hyvin. Työterveyshuollon sanotaan olevan hyvää ja tehokasta palvelua.
Ehkä näin joskus on ollutkin. Nyt digiajan huumassa myös terveyspalvelut halutaan digitalisoida ja työterveyshuolto etunenässä tuntuu tähän tarttuneen.
Olen seurannut läheiseni yritystä päästä lääkärin vastaanotolle työterveyteen. Ennen koronaa ei tämä vielä ollut ongelma.
Nyt yksityinen työterveys tarjoaa vain chat-palvelua, puhelin vastaanottoa tai videovastaanottoa. Lääkärin vastaanotolle fyysisesti ei ole mahdollisuutta päästä, kun kyseessä ei ole akuutti ongelma.
Lääkärikoulua käydessäni 1980-luvulla meille korostettiin, että anamneesi (potilaan esitiedot) ja status (potilaan huolellinen tutkiminen) ovat kaiken perusta.
Ihmettelenkin tätä nykypäivän vimmaa tehdä kaikki etänä. Silloinkin, kun ihmisen kohtaaminen olisi välttämätöntä.
Ainakaan minulta ei potilaani tutkiminen vielä onnistu ilman lähikontaktia. Ja etänä erittäin tärkeä ”hiljainen” tiedonsaanti jää hyvin vähäiseksi. Tehokkuuden tavoittelu ei aina tuota parasta lopputulosta.
Satu Pokkinen
Erikoislääkäri
Tampere