Potilaana olen seurannut hoitajien työtä pitkään – he ansaitsevat tulla kuulluksi

6.4. 5:00

Hoitajalakko herättää mediassa kiivasta keskustelua. Työnantajat ovat ilmaisseet huolensa potilasturvallisuuden vaarantumisesta. Somessa moni lakon vastustaja syyttää hoitajia itsekkyydestä ja vaateliaisuudesta.

Olen seurannut hoitajien työtä potilaan näkökulmasta usean vuoden ajan. Viimeksi kuukausi sitten pohdin Taysissa gastroenterologian vuodeosastolla, kuinka hoitajat jaksavat tehdä vuorotyötä, joka on jatkuvasti kiireistä, sotkuista ja fyysisestikin raskasta.

Kun olen ollut asiakkaana eri terveydenhuollon yksiköissä, olen havainnut hoitajien keskuudessa paljon kiireestä, henkilöstövajeesta ja arvostuksen puutteesta johtuvaa uupumusta ja riittämättömyyden tunnetta. Aina hoitaja ei ehdi välittömästi potilaan avuksi tai voi olla hänelle tukena niin paljon kuin haluaisi.

Lue lisää: Lakkoon menevä Elina Kulmala vaatii hoitajille lisää palkkaa – ”Tämä lakko ei voi tulla kenellekään yllätyksenä”

Potilaana hoitajien työ on ollut minulle elintärkeää, tukevaa ja lohduttavaa. Vuodeosastolla hoitaja on mukana potilaan arjessa ja vastaa usein myös ensiavusta, kun lääkäri ei ole heti saavutettavissa. Kun minua hoitaa työssään taitava ja motivoitunut hoitaja, tunnen saaneeni arvokkaan lahjan.

Johtajaylilääkärien julkisen huolenilmauksen myötä hoitajien ja lääkärien välinen vastakkainasettelu on tuntunut nousevan esiin. Vaikka olen nähnyt paljon hyvää yhteistyötä lääkärien ja hoitajien kesken, olen pahoilla mielin todistanut myös tilanteita, joissa lääkäri sivuuttaa hoitajan ammattitaidon tai jopa kohtelee häntä alentavasti.

Hoitaja on oman alansa ammattilainen, joka ansaitsee tulla kuunnelluksi. Minun on helppo ymmärtää hoitajien tämänhetkistä turhautuneisuutta. Kuinka hoitaja voi auttaa potilastaan voimaan hyvin, jos ei itsekään voi hyvin työarjessaan?

Vähintä mitä voimme nyt tehdä, on unohtaa lakossa olevien hoitajien syyllistäminen ja kuunnella heitä vakavasti. Kun välitämme hoitajien hyvinvoinnista, arvostamme samalla omaa ja läheistemme terveyttä.

Hoitotyön tekijöille kiitos sydämeni pohjasta.

Iiris Linnea Heikkinen

Mänttä-Vilppula

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut