Kilpailutus vei vammaisten jalkinepalvelut kauas – vammaisia ei kuultu

Kilpailutuksen tuloksena vammaisten erikoisjalkineiden valmistuksen sai pari isoa monialayritystä, jotka eivät itse valmista jalkineita, kirjoittaa polioinvalidi Ilkka Patokorpi.

4.4. 5:00

Tampereella, suutarien pääkaupungissa, on vuodesta 1976 toiminut perinteistä kengänvalmistustaitoa harjoittava ja ylläpitävä yritys, joka on keskittynyt yksilöllisesti suunniteltujen erikoisjalkineiden valmistamiseen vammaisille.

Ei toimi enää. Perheen ulkopuoliset työntekijät on lomautettu, ja on epätodennäköistä, että heille löytyy tulevaisuudessa töitä kengänvalmistuksen parista. Perinteinen käsityötaito ja osaaminen heitetään romukoppaan.

Yrityksen olemassaolo on ollut taivaan lahja monella eri tapaa vammautuneille, joille yritys on perinteisellä käsityötaidolla valmistanut kunkin vammaan soveltuvat ja käytössä mukavat jalkineet. Paitsi mukavat ja sopivat, ovat jalkineet ulkonäöltään silmää hiveleviä, eräänlaisia taide-teoksia.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri järjesti kilpailutuksen, jonka ratkaiseva kriteeri oli halpa hinta. Kilpailutuksen tuloksena vammaisten erikoisjalkineiden valmistuksen sai pari isoa monialayritystä, jotka eivät itse valmista jalkineita, vaan teettävät ne mittojen mukaan halpamaissa.

Jälleen kerran törmäämme kilpailutukseen, jossa rahalla, kenties aivan mitättömällä säästöllä, ratkaistaan ongelma, jonka oikeudenmukainen ratkaisu vaatisi usean eri tekijän harkittua painottamista.

Miksi näin jatkuvasti tapahtuu?

Miksi kenkien kilpailutukseen saavat osallistua monialayritykset, joilla ei ole omaa valmistusta? Monialayritys voi yhdellä sektorilla tehdä myös epärealistisen alhaisen tarjouksen siinä toivossa, että erikoistuneen kilpailijan joutuessa lopettamaan häviö voidaan monin kerroin korvata tulevaisuuden kilpailutuksissa.

Vammaisia tai heidän edustajiaan ei tässä kilpailutuksessa kuultu.

Kun aikaisemmin jaloista otettiin valos, jonka perusteella valmistettiin yksilölliset lestit, ja tällöin oli mahdollisuus keskustella ja neuvotella suoraan valmistajan kanssa, niin nyt jaloista otetaan mitat, jotka lähetetään valmistusmaahan.

Mikäli jalkineet eivät vastaa odotuksia, posti kuljettaa ne uusin evästyksin takaisin valmistusmaahan. Tätä leikkiä on tarkoitus jatkaa vaikka kuinka monta kertaa, kunnes jalkineet tyydyttävät. Toivottavasti jaksamme jatkaa tätä laatikkoleikkiä niin kauan, että nykyinen hyvinvointialue tajuaa kilpailutuksen järjettömyyden.

Vaikka nippelipäätökset eivät luottamushenkilöille kuulukaan, niin esimerkiksi kilpailutusten kriteerien tulisi aina kulkea demokraattisen päätöksenteon kautta.

Ilkka Patokorpi

polioinvalidi, Ylöjärvi

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut