Salhojankatu 5:een suunniteltu uusi talo on korkeampi ja leveämpi – nykyisessä rakennuksessa on vain kaksi soluasuntoa

3.4. 6:59

Onko Tampereen Salhojankatu 5:n kaavoitusprosessi hyvän hallinnon mukaista?

Voittoa tavoittelematonta Tampereen seudun nuorisoasunnot ry:tä (Tasna) olivat perustamassa vuonna 1989 Tampereen kaupungin lisäksi muun muassa Tampereen demarinuoret ry, Kokoomuksen Nuoret Tampereen aluejärjestö ry ja Tampereen Vasemmistonuoret – SDNL ry.

Raha-automaattiyhdistyksen tuki mahdollisti rakentamisen ja vuonna 1990 Salhojankatu 5:n tontille valmistui Nuorisotalo asuntomessukohteeksi. Talossa oli 12 soluasuntoasuntoa, joista osa muutettiin pian yksiöiksi ja kaksioiksi, jolloin asuntojen määrä lisääntyi neljääntoista. Nykyisin talossa on 15 asuntoa, joista kaksi on 49 neliön soluasuntoja. Kiinteistön hallinnointiin perustettiin Kiinteistö Oy Kullervo, joka ei ole voittoa tavoittelematon.

Tampereen yhdyskuntalautakunnassa tehtiin 8.3. päätös Salhojankatu 5 -tontin rakennusoikeuden kolminkertaiseksi lisäävän kaavan nähtäville asettamisesta. Kaavaluonnoksen mukaan hieman yli 30 vuotta vanha, 3 – 4-kerroksinen rakennus puretaan ja tilalle rakennetaan pääosin 6-kerroksinen talo. Talo korottuu ja levenee kadun reunaan ja pihan puolelle sekä pitenee.

Rakennukseen esitetään 76 pientä, keskipinta-alaltaan 28 neliön asuntoa. Kadun varren puusto kaadetaan.

Lue lisää: Näin Tampereen Tammela mullistuu – Kuvat: useita uusia kerrostaloja nykyisille parkkipaikoille, nuorisokerrostalo puretaan ja tilalle nousee isompi

Kaavamuutosta on vastustettu ja kaavan palauttamista uudelleen valmisteluun on esitetty useista syistä. Nykyinenkin rakennusoikeus mahdollistaisi 30 kaavan viitesuunnitelman mukaisen nuorisoasunnon rakentamisen. Uusi rakennus sopeutuisi kilpailun tuloksena vuonna 1991 vahvistetun kaavan mukaisesti ympäröiviin rakennuksiin. Myös kaupungin pysäköintinormin vaatimat autopaikat voitaisiin toteuttaa tontille, eikä ympäristön kadunvarsipysäköinnin tilannetta entisestään huononnettaisi.

Edellä esitettyä vaihtoehtoa ei ole kuitenkaan lainkaan tutkittu kaavoitusprosessissa, vaan siinä on tavoiteltu ainoastaan kolminkertaista rakennusoikeutta, jolla lisätään merkittävästi vuokrista saatavia tuloja ja Kiinteistö Oy Kullervon tuottoja hyödyntäen julkisia tukia ja verorahoja.

Päätöksen kaavan etenemisestä tekivät sosiaalidemokraattisen, kokoomuksen sekä vasemmistoliiton edustajat. Niiden nuorisojärjestöt ovat edelleen jäseninä Tasna ry:ssä. Ovatko Salhojankatu 5 tontin kaavaprosessi ja sitä koskevat poliittiset päätökset hyvän hallinnon ja eettisten pelisääntöjen mukaisia?

Jouni Tuomi

Tampere

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut