Lakia on muutettava - Lempäälän energiayhteisön kehittämän järjestelmän testaaminen kaatui lainsäädäntöön

Suomessa kehitetty, uraauurtava, huoltovarmuuden ja hajautetun energiantuotannon tuova energiajärjestelmä on saanut huomiota ulkomaillakin, kirjoittavat kansanedustajat Veijo Niemi ja Pauli Kiuru.

5.4. 5:00

Viime aikoina on huolestuttu riippuvuudesta ulkomaiseen energiaraaka-aineeseen ja esitetty vaatimuksia fossiilisista energioista luopumisesta. Myös pyrkimystä siirtyä pyöräilyyn ja sähköautoihin on vaadittu.

On kuitenkin muistettava, että tarvitsemamme sähkö-, lämpö- ja liikkumisen mahdollistava energia ei ilmesty tyhjästä. Energiaa on pakko jotenkin tuottaa.

Vuonna 2017 käynnistettiin työ- ja elinkeinoministeriön kärkihankkeena Lempäälän energiayhteisö eli Lemene. Siinä kehitetään ulkoista energiariippuvuutta vähentävää, uusiutuvalla energialla toimivaa, omavaraista, päästötöntä ja älykästä hajautettua energiantuotantojärjestelmää.

Kaksi aurinkopaneelikenttää ovat sähkön perustuottajat. 4 megawatin (MW) yhteisteholla kyseessä on yksi Suomen suurimmista aurinkoenergiajärjestelmistä. Myös ilman liikkuvia osia toimivat vähäpäästöiset polttokennot toimivat sähkön ja lämmön tuottajina hyvällä hyötysuhteella, polttoaineenaan metaani tai biokaasu. Suurtehoakkujärjestelmä tasapainottaa muuttuvaa kulutusta. Kun energiantarve kasvaa, generaattoreita pyörittävät kaasumoottorit käynnistyvät, jolloin metaanilla tai biokaasulla tuotetaan 8,1 megawatin teho. Syntyvä lämpö hyödynnetään kaukolämpöverkossa.

Tämä Suomessa kehitetty, uraauurtava, huoltovarmuuden ja hajautetun energiantuotannon tuova energiajärjestelmä on saanut huomiota ulkomaillakin.

Lue lisää: Hallinto-oikeus hylkäsi Lempäälän energiayhteisön luvan suljettuun sähköverkkoon

Lemene halusi testata ja kehittää energian kulutusmuutosten mukaan toimivaa ohjausta liittämällä läheisen Lempäälän yritysalueen yrityksiä verkkoonsa. Se ei onnistunut, koska Suomen sähköverkkojen monopolin sisältävä sähkömarkkinalaki ei salli energiayhteisötoimintaa tässä mittaluokassa, vaikka EU-direktiivi mahdollistaa.

On mieletöntä, että konseptia ei ole voitu viedä loppuun saakka. Valtioneuvoston juuri julkaisemassa selvityksessä "Innovaatiomyönteisen sääntelyn käytännöt kasvualoilla" halutaan tukea juuri Lemenen kaltaisia energiayhteisöjä.

Lainsäädäntöä muuttamalla, vaikka määräaikaisesti 3 – 5 vuodeksi, tämä konsepti päästään kehittämään loppuun. Talousvaliokunnan mietinnössä 2021 on lausumaehdotus, jossa tämän vaalikauden loppuun mennessä mahdollistetaan energiayhteisöjen tarkoituksenmukainen toiminta.

Pidämme tärkeänä, että Pirkanmaan kansanedustajat vauhdittavat lainsäädäntömuutoksen tekemistä ministerille osoitetulla kirjallisella kysymyksellä. Eduskunnan työjärjestyksen mukaan vastaus kirjalliseen kysymykseen on annettava 21 päivän kuluessa siitä, kun kysymys on toimitettu valtioneuvostolle.

Veijo Niemi

kansanedustaja (ps.)

Pauli Kiuru

kansanedustaja (kok.)

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut