Lännen materiaalinen ahneus on tehnyt Kiinasta talousmahdin

27.3. 5:00

Pääkirjoituksessa (AL 21.3.) todetaan, että länsi on naiivisti luonut riippuvuussuhteen Venäjän energiaan ja kysytään, onko Kiinan suhteen käynyt samoin ”valmistuksen ja teknologian osalta”. Valitettavasti on.

Lue lisää: Kiinan kanssa pitää olla tarkkana – Suurvalta pelaa Ukrainan kriisissä kaksin kortein ja odottaa sopivaa hetkeä

Länsimaat, niiden yritykset ja ihmiset, materiaalisessa ahneudessaan ovat tehneet Kiinasta talousmahdin ja sen myötä sotilasmahdin. Tuotanto siirrettiin Kiinaan aluksi halvan työvoiman vuoksi. Tuotteet on siellä tehty ilmastoa saastuttavasti.

Kiina on lännen myötävaikutuksella kehittynyt teknologisesti lähes länsimaiden tasolle.

Kiinan diktatuuri ja ihmisoikeusloukkaukset eivät ole estäneet länsimaisia yrityksiä toimimasta Kiinassa. Jopa valtiot ovat varpaillaan Kiinan edessä. Hyvin harvat valtiot ovat tunnustaneet Taiwanin itsenäisyyden siitäkin huolimatta, että Hongkong on joutunut Kiinan kuristusotteeseen, vaikka piti olla ikuisesti yksi Kiina, kaksi järjestelmää. Nyt on yksi Kiina ja yksi järjestelmä. Kiinan osana Taiwanille kävisi samoin.

Kiina voi nyt panna lännen lujille, kun liikenteen sähköistämisen tulisi edistyä. Sillä on valtavat raaka-ainevarat omassa maassa ja omistamissaan kaivoksissa Afrikassa, joissa on lapsityövoimaakin. Monet tarvittavat komponentitkin tulevat Kiinasta.

Länsimaiden kansalaisten elintaso taitaa pudota – ei vain Ukrainan sodan ja pakotteiden seurauksena.

Risto Moisio

Tampere

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut