Yrittäjät tarvitsevat nopeasti ratkaisuja liikenteen kustannuksiin – moni yritys uhkaa kaatua

Polttoainekustannusten nousu osuu raskaan liikenteen lisäksi myös muun muassa takseihin ja kotisairaanhoitajana toimiviin sote-yrittäjiin.

24.3. 5:00

Ukrainan sota on entisestään pahentanut liikenteen kustannuskriisiä.

Suurin osa raskaan liikenteen yrityksistä on pieniä yhden tai muutaman auton yrityksiä. Näistä moni uhkaa kaatua. Polttoainekustannusten nousu tekee liiketoiminnasta kannattamatonta. Ratkaisuja ahdinkoon tarvitaan välittömästi.

Lue lisää: Tamperelaisyrityksen polttoainekustannukset nousivat vuodessa jopa 250 000 euroa, firmoja alkanut jo kaatua – Näin rajusti dieselin hinta iskee kuljetusyrittäjiin

Suomen Yrittäjät on esittänyt ammattidieseliä yhdeksi keinoksi. Ammattidiesel tarkoittaa sitä, että raskaisiin ajoneuvoihin tankattaisiin samaa dieseliä kuin aiemminkin. Yrittäjä voisi hakea palautusta maksamistaan polttoaineveroista.

Ammattidieselillä olisi erittäin tai melko paljon myönteistä vaikutusta yrityksen toimintaedellytyksiin. Näin arvioi Suomen Yrittäjien Kantarilla teettämässä Yrittäjägallupissa 49 prosenttia teollisuusyrityksistä ja 42 prosenttia kaupan alan yrityksistä. Hallitus on kertonut aloittavansa ammattidieselin valmistelun. Siihen on saatava vauhtia.

Tämän lisäksi Suomen Yrittäjät on ehdottanut jakeluvelvoitteesta luopumista määräajaksi. Tämä laskisi dieselin hintaa nopeasti arviolta noin 30 senttiä litralta, arvioi Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL. Jakeluvelvoite tarkoittaa osuutta, joka bensan ja polttoaineen jakelijoiden myymästä polttoaineesta täytyy olla uusiutuvia.

Polttoainekustannusten nousu osuu raskaan liikenteen lisäksi myös muiden alojen yrityksiin. Näitä ovat esimerkiksi pakettiautolla logistiikkajakeluja tekevä yrittäjä, taksiautoilija ja kotisairaanhoitajana toimiva sote-yrittäjä. Hallitus ei saa unohtaa näitä yrittäjiä.

Lue lisää: Saarikko ei lupaa polttoaineen veroalea autoilijoille – ammatti­liikenteen tukeminen on mietinnässä

Yrittäjägallup osoittaa, että kuljetuskustannuksilla on keskeinen vaikutus kannattavuuteen. Gallupiin vastasi yli 1 000 yrittäjää eri toimialoilta. Se toteutettiin muutamia viikkoja ennen sotaa. Gallup kertoo, että kuljetuskustannusten merkitys on iso joka viidennelle suomalaisyritykselle ja lisäksi vähintään kohtalainen 46 prosentille yrityksistä. Yrityksistä 29 prosenttia arvioi toimintaedellytystensä heikentyvän kuljetuskustannusten noustua.

Suomi on pitkien välimatkojen maa. Kuljetuskustannukset tuovat jo lähtökohtaisesti lisäkustannuksia muihin Euroopan maihin verraten. Kuljetuskustannusten pitäminen kohtuullisena on Suomen kilpailukyvystä huolehtimista.

Emma-Stina Vehmanen

liikennepoliittinen asiantuntija, Suomen Yrittäjät

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut