Kela-korvausten leikkaus eriarvoistaa – maksukykyiset saavat jatkossakin hoitoa viipymättä yksityisellä

17.3. 5:00

Terveyspalvelujen kustannuksia on vuosikymmeniä siirretty hyvätuloisten maksettavaksi Kela-korvauksella, joka on ollut tehokas keino sekä taloudellisesti että hoitojonojen lyhentäjänä. Kela-korvaus on toiminut eräänlaisena katalyyttinä, jolla on saatu merkittävä osa ihmisistä maksamaan hoitonsa pääosin itse. Jokainen korvattu euro on tuottanut säästöjä ja lyhentänyt hoitojonoja.

Parhaillaan hoitovelka on koronakriisin vuoksi historiallisen suuri, joten Kela-korvauksia olisi tässä tilanteessa tullut leikkaamisen sijaan kasvattaa. Hallitus päätti kuitenkin toimia toisin.

Hallitus leikkaa Kela-korvauksia peräti 64 miljoonaa euroa, mikä siirtää julkisen sektorin asiakkaiksi ihmisiä, jotka ovat aiemmin käyttäneet yksityisiä palveluja ja maksaneet valtaosan kuluistaan itse. Lyhytnäköisen päätöksen myötä terveyspalvelut ovat vaarassa ruuhkautua, ja hoitoon tulee siksi entistä sairaampia ihmisiä. Eriarvoisuuden vähentämistä juhlapuheissa liputtava hallitus toimii siis päinvastoin kuin julistaa. Yritysvastaisuus ei tule yllätyksenä sote-valmistelua seuranneille, mutta eriarvoisuuden kasvu voi yllättää monet. Suomalaiset ovat nimittäin jakautumassa maksukykynsä perusteella terveyspalveluissa kahteen kastiin, ja häviäjiä ovat taas kerran pienituloiset.

Maksukykyiset saavat jatkossakin hoitoa viipymättä yksityisellä, mutta pienituloiset jumiutuvat julkisten palvelujen hoitojonoihin. Asiantuntijat tyrmäsivät Kela-korvausten leikkaukset jo ennakkoon, joten nyt on perusteltua hämmästellä, miksi nämä näkemykset sivuutettiin.

Tuhannet sote-yritykset ovat laadukkaan terveydenhoitomme selkäranka, ja niitä tarvitaan myös jatkossa hoitojonojen purkamiseen. Mikäli Kela-korvausten leikkaus toteutuu, tulee hyvinvointialueiden varautua ruuhkien purkamiseen muun muassa palvelusetelien käytön merkittävällä lisäämisellä. Suomalaiset ansaitsevat parempaa terveydenhoitoa. Viipymättä.

Jocka Träskbäck

sairaanhoitopiirin valtuutettu (kok.), hyvinvointialueen valtuutettu, Lempäälä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut