Terveydenhuoltoon on saatava yhteys myös perinteisin tavoin

Digitaitojen puute ei saa vaikeuttaa pääsyä terveydenhuollon pariin.

15.3. 5:00

Alkuvuodesta julkisuudessa on käsitelty digitaitoja ja niiden puutteen vaikutusta terveydenhuollon palveluiden käytössä.

Esimerkiksi Kainuussa testataan luottohenkilöitä digitaalisessa asioinnissa. Kokeilussa digitaidottomat voivat valtuuttaa luottohenkilön hoitamaan sähköistä asiointia puolestaan.

Terveydenhuollossa yhteydenottokanavien ja hoitotapojen monipuolistuminen tuo parhaimmillaan joustavuutta arkeen. Lisäksi pienillä resursseilla pyörivien terveydenhuollon palvelujen työkuorma helpottuu, kun valtaosa potilaista voidaan hoitaa puhelimitse tai chat-palvelussa.

Digitalisoituminen voi kuitenkin jättää haavoittuvassa asemassa olevia ilman lakisääteisiä palveluja. Vastauksia ongelmaan etsitään herkästi iäkkäämpien kansalaisten tavoista käyttää terveydenhuoltoa. Usein heitä yritetään houkutella käyttämään digitaalisia kanavia korostamalla niiden helppoutta.

Yleinen käsitys on, että digitaidottomuus koskettaa vain iäkkäämpiä kansalaisia, mutta se ei pidä paikkaansa. Muita syitä ovat esimerkiksi vaikea elämäntilanne tai vaikeudet ymmärtää digitaalisia kanavia.

Digikanavien tarve ja suosio ovat kiistattomia. Digi- ja väestötietoviraston raportin mukaan sähköinen palvelu julkisissa palveluissa kasvoi 54 prosenttia prosenttia toukokuussa 2020. Korona-aikana turhien fyysisten kontaktien välttäminen on etu. Itse olen kuitenkin huolissani siitä, miten digitaidottomiksi itsensä kokevat otetaan huomioon – erityisesti sote-uudistuksen lähestyessä. Paine vähentää kustannuksia on kova ja asiakkaiden ohjaaminen digitaalisiin kanaviin tulee varmasti olemaan tärkeä osa vyön kiristämistä.

Tästä huolimatta jokaisen julkisen terveydenhuollon palveluntarjoajan on varmistettava, että heihin saa yhteyden myös perinteisillä tavoilla, kuten puhelimella. Ainoa tie hoitajan tai lääkärin puheille ei saa käydä digitaalisten porttien kautta.

Tapani Kyrki

toimitusjohtaja, Aurora Innovation Group

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut