Rongankadulle tarvitaan uusi suunnitelma, muuten turvallisuus ja sujuvuus jäävät sanahelinäksi

13.3. 5:00

“Myös pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden olosuhteet paranevat, kun uudet leveät pyörätiet otetaan käyttöön, jalkakäytäviä levennetään ja katujen ylittämisen turvallisuutta parannetaan”, kerrotaan Aamulehdessä.

Tästä voidaan olla montaa mieltä. Nykyinen suunnitelma huonontaa pyöräilyn edellytyksiä. Tampereen Rongankadusta on suunniteltu pyöräliikenteen itäinen seudullinen pääreitti: kadusta on tarkoitus tehdä pyöräliikenteen Hervannan valtaväylä. Katusuunnitelma ei kuitenkaan vastaa tarkoitusta.

Suunnitelmasta löytyy muun muassa liikenneympyrää muistuttava hässäkkä, jonka väistämissäännöt ovat vähintäänkin monimutkaiset. Liikenne tulisi suunnitella siten, että pieni lapsikin osaa noudattaa liikennesääntöjä ja kykenee liikkumaan turvallisesti yksin. Tämä suunnitelma ei mahdollista lasten tai muidenkaan turvallista pyöräilyä Rongankadulla paitsi edellä mainitun hässäkän myös suunnitelmasta löytyvän banaaninmuotoisen mutkan takia. Mutka, joka esimerkiksi Väyläviraston suunnitteluohjetta seurattaessa ei kuuluisi reitille lainkaan vaarallisuutensa takia, on nyt yhtäkkiä todettu Tampereen liikennesuunnittelussa turvalliseksi pyöräliikenteelle.

Suunnitelman toteuttaminen tulisi johtamaan ajoratapyöräilyyn ja sähköpotkulautojen kävelytiellä poukkoiluun. Pian taas ihmetellään, mikseivät uudet leveät väylät kelpaa pyöräilijöille.

Tarvitaan uusi suunnitelma, jossa banaanimutka oikaistaan, Rautatienkadun risteyksen liikennevalot korvataan ylijatketulla pyörätiellä ja Pellavatehtaankadun kohdan etuajo-oikeus asetetaan pyöräliikenteelle. Muutoin turvallisuus ja sujuvuus jäävät pelkäksi sanahelinäksi Rongankadun suunnitelman palvellessa P-Hämpin parkkihallifantasiaa.

Täytyykö tamperelaisia päättäjiä jälleen kerran muistuttaa Hinku-kriteereistä, pormestariohjelmasta ja liikenteen jo valmiiksi jäljessä laahaavista päästövähennyksistä, vai joko he uskaltaisivat vaatia seudulliselle pääreitille parempaa?

Tuomo Kondie

Tampere

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut