Henkilöstön hyvinvointi edellyttää monialaista johtamista

Sosiaali- ja hoitoalan ammattilaiset tarvitsevat ja ansaitsevat oman alansa osaavat johtavat.

13.3. 5:00

Aluevaltuustoilla on merkittävä rooli päättää, miten hyvinvointialueen toiminta organisoidaan. Olemme huolissamme siitä, toteutuuko hyvinvointilaueiden johtamisjärjestelmissä monialainen johtamisosaaminen kaikilla hallinnon tasoilla.

Johtaminen ei voi olla vain yhden profession eli ammattikunnan hallussa. Palvelukokonaisuuksien johtamisjärjestelmissä on varmistettava sekä sosiaalipalveluiden että hoitoalan asiantuntemus. Sosiaali- ja hoitoalan ammattilaiset tarvitsevat ja ansaitsevat oman alansa osaavat johtavat. Substanssin hallitsevalla johtamisella vaikutetaan palveluiden laatuun, asiakas- ja potilasturvallisuuteen sekä palveluiden integroimisen edistämiseen.

Asiantuntevalla johtamisella on suuri merkitys henkilöstön jaksamiselle ja saatavuudelle. Turvalliset työolosuhteet, jatkuva osaamisen kehittäminen sekä työhyvinvoinnin johtaminen vaikuttavat siihen, että henkilöstö voi hyvin työssään. On kiistatta todistettu, että osaava ja ammattitaitoinen johtaminen parantaa työntekijöiden työhyvinvointia, työolosuhteiden kehittämistä, työssä jaksamista ja näin myös henkilöstön sitoutumista.

Hyvinvoivassa työyhteisössä vaihtuvuus on pientä. Parhaiten työntekijöiden hyvinvointia voidaan tukea, kun johto tuntee käytännössä johtamiensa sosiaali- tai hoitototyön asiantuntijoiden työn sisällöt ja osaamistarpeet.

Hyvä johtaminen pitää sisällään myös osallisuuden ja vaikuttamismahdollisuuksien luomisen henkilöstölle. Tämä on tärkeä muistaa, sillä sote-uudistuksen toteuttaa henkilöstö.

Jenni Karsio

puheenjohtaja, sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Vilhelmiina Lehto-Niskala

puheenjohtaja, Akavan sairaanhoitajat ja Taja ry

Tiina Mäenpää

puheenjohtaja, Suomen Terveydenhoitajaliitto ry

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut