Sähköpotkulaudat ovat pian taas käytössä – rajoitukset tarpeen

Sähköpotkulautailu tarvitsee selkeät pelisäännöt myös Tampereella, kirjoittaa Tier Suomen maajohtaja Elina Bürkland.

5.3. 5:00

Paljon keskustelua herättäneet sähköpotkulaudat palaavat muutaman viikon kuluttua katukuvaan.

Sähköpotkulaudat ovat sementoineet asemansa kestävänä vaihtoehtona kaupungeissa liikkumiselle, vuonna 2021 pelkästään Tierin lautoja käytti Tampereella yli 80 000 käyttäjää, eli lähes 40 prosenttia tamperelaisista. Samalla kuitenkin lautojen turvallisuus ja pysäköinti ovat ymmärrettävästi herättäneet huolta eikä lopullista ratkaisua ole vielä löydetty.

Useat suomalaiset kaupungit, Tampere mukaan lukien, käyvät parasta aikaa keskusteluja yhteisten rajoitusten tarpeellisuudesta. Tämä on tervetullut kehitys – myös Tier on ehdottanut Tampereen kaupungille yhteisistä pelisäännöistä sopimista. Vapaaehtoiset sitoumukset ovat toimivin ja nopein keino ratkaista pysäköintiin ja turvallisuuteen liittyviä huolia.

Kaupunkien on kuitenkin keskusteluissaan pidettävä huoli, että yhteiset pelisäännöt tulevat olemaan riittävän tiukat ja kaupunkien ominaispiirteen huomioon ottavat.

Lue lisää: Sähköpotkulauta on kätevä väline – mutta yksi seikka ihmisten käytöksessä hämmentää

Uudet liikkumisen tavat vaativat aluksi totuttelua ja käytäntöjen hiomista – niin myös sähköpotkulautojen tapauksessa. Turvallisuuden ja pysäköinnin eteen tehdään jatkuvasti töitä, mutta sääntelyn aukot ja erot palveluntarjoajien toiminnassa tuovat haasteita. Markkinan kehittyessä Tampereelle on odotettavissa uusia toimijoita, lisää kalustoa ja uusia kulkuvälineitä.

Pelisääntöjen sopimista on kiirehdittävä, jotta tilanteen kärjistyminen voidaan estää. Esimerkiksi Helsingissä yhdessä sovituilla nopeusrajoitusalueilla, pysäköintikieltoalueilla ja kalustolle asetetuilla turvallisuusstandardeilla on saatu aikaan hyviä tuloksia.

Kävely, pyöräily ja uudet sähköisen liikkumisen muodot yhdistettynä sujuvaan joukkoliikenteeseen ovat osa ekologisesti kestävän kaupunkiliikkumisen tulevaisuutta. Pelkästään Tierin laudoilla korvattiin Suomessa vuonna 2021 lähes 700 000 automatkaa. Jotta matka kohti kestävämpää liikkumista voi jatkua, täytyy yhteisillä säännöillä varmistaa kaikkien tienkäyttäjien turvallisuus.

Elina Bürkland

maajohtaja, TIER Suomi

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut