Suomen tulee aloittaa välittömästi Nato- jäsenyyshakemuksen valmistelu – Euroopan turvallisuusarkkitehtuuri on muuttunut

Päättämättömyys on uhka Suomen kansalliselle turvallisuudelle, kirjoittaa Sebastian Lohja.

1.3. 5:00

Valtioneuvoston tuoreimmassa puolustusselonteossa todetaan seuraavasti: ”Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikan perustaan kuuluu kansallisen liikkumatilan ja valintamahdollisuuksien ylläpitäminen. Tämä säilyttää mahdollisuuden liittoutua sotilaallisesti ja hakea Nato-jäsenyyttä. Ratkaisuja tarkastellaan aina reaaliajassa kansainvälisen turvallisuusympäristön muutokset huomioiden”

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan varhain torstaiaamuna 24. helmikuuta. Ukraina taistelee siis olemassaolostaan, mutta mikään ulkopuolinen maa ei tue sitä sotilaallisesti – materiaaliapua lukuun ottamatta.

Venäjä vaati viime joulukuussa, että Naton olisi vedettävä joukkonsa ja aseistuksensa maista, jotka ovat liittyneet sotilasliittoon vuoden 1997 jälkeen. Lisäksi Moskova pysäyttäisi myös Naton itälaajentumisen.

Lue lisää: Lavrov: Yhdysvallat antaa kirjallisen vastauksen Venäjän vaatimuksiin ensi viikolla – Nato torppasi vaatimukset vetää joukkojaan Bulgariasta ja Romaniasta

Eurooppalainen turvallisuusarkkitehtuuri muuttui kertaheitolla vuosikymmeniksi eteenpäin. Maailmaan on rakentumassa läntinen, indopasifinen ja toistaiseksi epämääräinen Venäjän johtama blokki. Epävakaan oloinen Putin on osoittanut olevansa valmis häikäilemättömiin sotatoimiin suvereeneja valtioita vastaan saavuttaakseen omia suuruudenhulluja päämääriään.

Toivon vilpittömästi, että Suomessa on mietitty tarkkaan, mitä voi olla luvassa, kun Venäjän armeijan toimintakyky palautuu Ukrainan sodan jälkeen. Kylmäävä kysymys kuuluukin, missä Putin tyydyttää epäterveitä vallanhimojaan seuraavaksi. Mikäli Suomi ilmoittaisi tällaisen asetelman vallitessa hakevansa Nato-jäsenyyttä, saattaisi seuraukset olla arvaamattomat. Pahimmillaan itärajallamme olisi toistasataatuhatta sotilasta ilmaisemassa Moskovan mielipidettä.

Palaan ensimmäiseen kappaleeseen. Valtioneuvoston selonteko erittelee selväsanaisesti, että ulko-, turvallisuus- ja puolustuspoliittisia ratkaisuja tarkastellaan reaaliajassa kansainvälisen turvallisuusympäristön muutokset huomioiden.

Nyt Euroopassa on suvereenin valtion alueella täysimittainen sota. Toivottavasti tämän radikaalimpaa muutosta ei enää ole tiedossa. Suomessa on tunnustettava inhorealistisesti, että Naton ovet saattavat tahtomattamme sulkeutua lähitulevaisuudessa Venäjän voimatoimista johtuen. Moskovalla ei ole tällä hetkellä kykyä painostaa Suomea sotilaallisesti sen voimavarojen ollessa Ukrainassa, joten nyt olisi momentum!

Meidän ei tule milloinkaan enää ajautua Kremlin syliin, vaan päinvastoin terästää asemaamme täysiverisenä länsivaltana, jottemme koskaan enää joutuisi pahan päivän tullen taistelemaan yksin. Suomen tulee aloittaa välittömästi Nato- jäsenyyshakemuksen valmistelutoimet, sillä päättämättömyys on eksistentiaalinen uhka Suomen kansalliselle turvallisuudelle!

Sebastian Lohja

kokoomusaktiivi, Tampere

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut