Työmatkavähennyksen nosto on pieni signaali siihen suuntaan, että työtä kannattaa tehdä ja ottaa vastaan vähän pidemmältäkin

Porkkana on aina parempi kuin keppi, kirjoittaa 70 kilometrin työmatkaa ajava paperityöläinen.

23.2. 5:00

Kiitän maan hallitusta ensikerran. Hallitus on päättänyt nousseiden polttoaineiden hintojen johdosta nostaa kilometrikohtaista työmatkavähennystä 30 senttiin ja matkavähennyksen enimmäismäärää 8 400 euroon vuodessa.

Olemme tavallinen duunaripariskunta, jotka molemmat käyvät työssä kotipaikkakunnan ulkopuolella. Toinen hoitaa vanhuksia, toinen koittaa pienellä panoksella turvata metsäteollisuuden vientituloja maamme parhaaksi. Epäsäännöllisestä vuorotyöstä ja joukkoliikenteen puutteesta johtuen oma auto on ainoa vaihtoehto työmatkoilla.

Etätyömahdollisuutta emme ole päässeet kokeilemaan tuntiakaan. Vielä eivät vanhukset kotoa käsin tule hoidetuksi, eikä sellupaali singahda massapulpperiin.

Tähänastiset maan hallituksen energia- ja veroratkaisut ovat heikentäneet ruokakuntamme ostovoimaa. Nyt näyttää siltä, että soutajiakin muistetaan ensikerran. Valitettavasti tässä vaiheessa vain pitkää työmatkaa kulkevia. Rahallisesti ele on symbolinen, mutta moni ilahtuu jo prinikastakin.

Jäin työttömäksi kotipaikkakunnallani 2005. Muutaman työttömyyskuukauden jälkeen sain työpaikan 70 kilometrin päästä kotoa. Tietenkin otin työn vastaan ajatuksella, että käydään nyt matkan takaa niin kauan, kunnes työllisyys taas koti-koskissa paranee.

Mieluusti kulkisin työmatkan jalan, polkien tai vaikka ratikalla ilmastonmuutosta vastaan rajusti taistellen. Tähän minulle ei ole tarjoutunut vaihtoehtoa. Vielä ei työvoimapula ole siinä pisteessä, että minulle olisi työmaa likempää löytynyt. Olen kuitenkin tilanteeseeni tyytyväinen, monilla on vielä huonomminkin.

Porkkana on aina parempi kuin keppi. Työllisyystoimena työmatkavähennyksen nosto on pienen pieni miniporkkana ja signaali siihen suuntaan, että työtä kannattaa tehdä ja ottaa vastaan vaikka vähän pidemmältäkin.

Hallituksen päätöksestä käydyssä keskustelussa suomalainen kateus jaksaa yllättää. Enää ei naapurin karja ja emäntä riitä, nyt kadehditaan jopa pitkiä työmatkoja.

Mikko Nurmo

Valkeakoski

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut