Lukijalta: Mielessä on käynyt työntää lumet takaisin valliksi kevyen liikenteen väylälle - Lukijalta - Aamulehti

Mielessä on käynyt työntää lumet takaisin valliksi kevyen liikenteen väylälle – lumivalliongelmaan on keksitty ratkaisu

Tulevissa talvihoitosopimuksissa pitää edellyttää purkauksen estotoiminnalla varustetun kaluston käyttöä.

11.1. 5:00

Tuula Lahtinen (Al. 8.1.) Vehmaisista oli huolissaan auraajien jättämistä lumivalleista pihatielleen.

Lue lisää: Aura työntää lumen ajotielleni sadan metrin matkalta – Kun valli jäätyy, saa rautalapion kanssa tehdä hikipäässä töitä

Asiallinen kirjoitus, auraajien jättämät vallit liittymiin ja risteyksiin on maanlaajuinen ongelma.

Kotiliittymäni erkanee maantieltä, jonka yhteyteen on kiinteästi rakennettu kevyenliikenteen väylä. Tällaisen yhdistelmän tarkoituksenmukaisin aurausjärjestys on aurata maantien lumet kevytväylälle ja tämän jälkeen kevytväylä puhtaaksi. Monivuotisessa seurannassa olen todennut, ettei synkronointi aina toimi, vaan ensin tulee kevytväylän auraaja ja myöhemmin maantien lumet aurataan kevytväylälle.

Kevytväylän auraus liittymäni kohdalla suoritetaan kuormaajaan tai traktoriin kytketyllä auralla. Hitaasti kulkevina kyseiset koneet jättävät liittymiin korkean vallin, joka pahimmillaan estää autolla kulun.

Kun myräkän iskiessä kaksi tai kolmekin kertaa vuorokaudessa joutuu kolaamaan liittymänsä auki, on huumori koetuksella. Mielessä on käynyt työntää lumet takaisin valliksi kevytväylälle, vaan luulenpa moisesta teosta saattavani itseni kriminaaliksi. Toisinpäin homma tosin saa jatkua talvesta toiseen.

Lue lisää: Kiista aurausvalleista leimahti jälleen, kaupungin mukaan siisti traktorityö maksaisi liikaa

Lumivalliongelmaan on kehitetty ratkaisu. Nivelauralla tai lisäsiivellä on mahdollista estää lumen purkautuminen liittymän kohdalla. Liittymän ohituksen jälkeen kuljettaja säätää auran taas luovuttavaan asentoon ja työ jatkuu keskeytyksettä ja hidastumatta.

Tulevissa talvihoitosopimuksissa ely-keskusten, kaupunkien, kuntien ynnä muiden pitää edellyttää purkauksen estotoiminnalla varustetun kaluston käyttöä hidasvauhtisessa aurauksessa.

Tämä yksinkertainen toimi toisi merkittävästi helpotusta isolle joukolle kansalaisten arjessa.

Mikko Leuku

Pirkkala

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut