Soten vaikutus: Koulujen henkilökunnasta osa on kunnan ja osa hyvinvointialueen alaisuudessa - Lukijalta - Aamulehti

Soten vaikutus: Koulujen henkilökunnasta osa on kunnan ja osa hyvinvointialueen alaisuudessa

Aluehallintouudistus yksinkertaistaa terveydenhuollon toimintaa, mutta koulujen osalta on käymässä juuri päin vastoin, kirjoittaa aluevaaliehdokas Leena Risku.

11.1. 5:00

Tulevan aluehallintouudistuksen vuoksi terveydenhuollon toiminta tulee yksinkertaistumaan, kun terveyskeskusten hallinto (aiemmin kunnilla) siirtyy erityissairaanhoidon (aiemmin kuntayhtymällä) kanssa saman hallinnon alle. Koulujen osalta puolestaan on käymässä juuri päin vastoin.

Ensi vuonna koulujen oppilashuollon sote-henkilöstö muun muassa koulupsykologit, -kuraattorit, psykiatriset sairaanhoitajat ja terveydenhoitajat siirtyvät aluehallinnon alaisuuteen, mutta muun muassa opettajien, erityisopettajien, koulunkäynninohjaajien sekä kouluyhteisöohjaajien resurssista päätetään edelleen kunnissa itsenäisesti.

Lisäksi tietenkin kuntien itsemääräämisoikeudeksi jää myös koulujen tuntikehyksestä sekä ryhmäkoosta päättäminen. Nämä asiat liittyvät vahvasti toisiinsa, kun puhutaan lasten ja nuorten hyvinvoinnista ja ennaltaehkäisevistä toimista.

Aluevaltuutetun tehtäväkenttä tulee olemaan laaja. Hänellä tulisi olla vahva ymmärrys sekä koulujen että terveydenhuollon toiminnasta. Ennaltaehkäisevä toiminta on halvempaa ja inhimillisempää kuin asioiden korjaaminen! Nyt pitää saada aluevaltuustoon päättäjiä, jotka ymmärtävät terveydenhuollon tarpeiden lisäksi myös koulun oppilashuollon merkityksen. Ollaan hereillä tämän tärkeän asian osalta ja muistetaan äänestää tulevissa aluevaaleissa!

Leena Risku

aluevaaliehdokas (kesk.), Ylöjärvi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut