Terveydenhuolto tulee säilyttää julkisena palveluna - Lukijalta - Aamulehti

Olen saanut sydämentahdistimen, kuulolaitteen ja kohta tekonivelen – Luuletteko, että olisin levyseppä-hitsaajan tuloilla kyennyt maksamaan nuo toimenpiteet itse?

Julkisen terveydenhuollon hyötyä ajatellaan vasta sitten, kun pihaan saapuu ambulanssi, joka vie pillit vinkuen maailman parhaaseen hoitoon.

9.1. 5:00

Olen kävelevä esimerkki siitä, miksi yhteiskunta kerää veroja. Toistakymmentä vuotta sydämentahdistin on taannut hyvinvointini, kun sinussolmuke sanoi sopimuksensa irti.

Nuorena uppiniskaisena ei tullut meluisissa metalliverstaissa pidettyä kuulosuojaimia tai korvatulppia. Nyt minulla on molemmissa korvissa kuulolaitteet.

Töissä polvillaan könyäminen, valtavat kilometrit lenkkeilyä, sai lopulta polvet siihen malliin, että helmikuussa Coxa asentaa ensin oikeaan polveen tekonivelen ja myöhemmin myös vasempaan.

Mitä luulette, olisinko levyseppä-hitsaajan tuloilla kyennyt maksamaan nuo lääketieteelliset toimenpiteet itse?

Terveenä ja ilman suurempia onnettomuuksia ei tulla ajatelleeksi, entä jos? Vasta sitten ajatellaan, kun pihaan saapuu ambulanssi, joka vie pillit vinkuen maailman parhaaseen hoitoon.

Letkuissa ammattinsa osaavien hoitajien ja lääkäreiden huostassa kokee turvallisuuden tunteen. On hyvissä käsissä. On saanut jatkoaikaa elämälle.

Toipuessa on hyvää aikaa miettiä, mitä kaikkea sai ja on saanut elämän varrella maksamillamme veroilla.

Totta kai veroista kuuluu myös purnata. Oikeudenmukaisuutta halutaan – siksi purnataan.

Veroilla keplottelijoita ei hyvällä katsota – ei kuulukaan katsoa. Veroja kuuluisi maksaa kukin kykyjensä mukaan. Nyt näin ei ole.

Taas kerran poliittinen oikeisto hilluu veroilla. En ole veroasiantuntija, en edes tekeydy sellaiseksi. Siksi kysynkin teiltä työntekijät, heikoimmassa asemassa olevat, kuinka teidän elintasonne on popsahtanut kukoistukseen kokoomuksen hallituskausien talous-ja veropolitiikan myötä?

Sen sijaan julkista sektoria on ajettu väellä ja voimalla alas. Juuri sitä, joka on meidän pienten ihmisten jokapäiväinen tuki ja turva.

Näissä kohta alkavissa vaaleissa oikeisto taas kerran yrittää ratsastaa veroilla. Sanovat ei alueiden verotusoikeudelle, kun se muka nostaa kansalaisten veroja. Ei muuten nosta.

Elämä, ja nyt korona-aika, ovat opettaneet, kuinka kullanarvoisa asia ovat julkiset palvelut. Ilman julkisia palveluja minun sydämeni ei enää sykkisi.

Hannu Tiainen

Aluevaaliehdokas (vas.), Pirkanmaa

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut