Lukijalta: Valkeakosken kirkon sulkeminen oli hätävarjelun liioittelua - Lukijalta - Aamulehti

Valkeakosken kirkon sulkeminen oli hätävarjelun liioittelua – Purku-uhan alla oleva rakennus on keskeinen osa kaupunkikuvaa

Valkeakosken kirkko tulee säilyttää ja modernisoida. Käyttöä löytyy kyllä.

9.1. 5:00

Valkeakosken kirkko on perusrakenteiltaan hyvässä kunnossa päinvastoin kuin usein väitetään. Kellarin kosteusvauriot korjattiin ja ehkäistiin jo vuosina 2013–2014. Vuosien laiminlyönnit ylläpidossa vaativat kuitenkin kirkon korjausta ja uusimista, joka voidaan tehdä kohtuullisella summalla useamman vuoden aikana. Kirkon sulkeminen maaliskuussa 2018 oli hätävarjelun liioittelua ja tehtiin kirkkolain vastaisesti.

Sääksmäen seurakunnan valtaapitävät etsivät vuosia syitä kirkon purkamiseksi sen sijaan, että olisi keskitytty siihen, miten kirkko voitaisi säilyttää ja saada kukoistamaan. Kirkkovaltuuston enemmistö ja seurakuntalaiset pidettiin pimennossa kirkon ja seurakunnan todellisesta tilanteesta.

Purkupäätös tehtiin 15.3.2018 kiireellä ja hämärin perustein. Päätöksestä valitettiin. Korkein hallinto-oikeus totesi valituksen käsittelyn tuomiokapitulissa ja kirkkohallituksessa huolimattomaksi ja lainvastaiseksi. KHO:n päätös 9.12.2021 vahvistaa sen, että valituksessa on esitetty merkittäviä seikkoja kirkon purkamista vastaan. Asia on palautettu kirkkohallitukselle.

Kirkon säilyttäminen ja modernisointi mahdollistaisi kaksi muutakin asiaa: Purettavan seurakuntatalon tilantarpeelle löytyisi luonnollinen ratkaisu ja Valkeakoskelle saataisiin riittävän suuri ja laadukas konserttisali. Seurakuntatilat voitaisi rakentaa kirkon yhteyteen ja kirkkosali uudistaa palvelemaan sekä kirkkona että kulttuurikeskuksena. Lisäksi kirkon tiloja voitaisiin käyttää mitä moninaisimpien pienempien tilaisuuksien järjestämiseen kuten ennen sen sulkemista. Kirkkohallituksen oma työryhmä suosittelee juuri tällaista kirkkojen moninaiskäyttöä.

Miten tästä eteenpäin? Ennen kirkon purkupäätöksen uudelleen käsittelyä seurakunnan tulisi välittömästi päivittää kirkon todelliset korjauskustannukset ja aikataulu sekä samalla suunnitella tilan tarve uudelleen yhdessä kaupungin kulttuuriyhteisön kanssa. Parasta korjausrakentamisen asiantuntemista pitää nyt käyttää hyväksi.

Kirkko on yksi Valkeakosken harvoista kulttuuriperinnöistä ja tärkeä osa kaupunkikuvaa. Sen purkaminen tekemättä ehdotettuja selvityksiä olisi vastuutonta ja häpeällistä.

Arto Elo

Valkeakoski

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut