Kilpailu ja vertailu luovat nuorille masennusta - Lukijalta - Aamulehti

Nuorten masennuksen ja syrjäytymisen syy voi olla jokin ihan muu kuin luullaan – Kyse on enemmän oireista kuin sairaudesta

Ihminen on pohjimmiltaan sosiaalinen olento, jonka parhaat puolet tulevat esiin yhteistoiminnassa ja päätöksenteossa yhdessä muiden kanssa.

8.1. 5:00

Viime vuosien aikana diagnosoitu masennus on lisääntynyt nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa. Suuntaus oli nouseva jo ennen koronaa. Nykylääketiede näyttää olevan vaikeuksissa kasvavan trendin hoitamisessa. Lääkkeeksi tarjotaan erilaisia neurolepteja, koska ongelman ajatellaan olevan päänsisäinen. Tässä ajattelussa yhteiskunta ja yhteisöllinen todellisuus ovat unohtuneet liki kokonaan pois.

Markkinatalous, jossa kukin on oman onnensa seppä ja jossa jokaisen olisi oltava oman itsensä paras versio, luo syyllisyyttä ja masennusta niille, jotka eivät pysy mukana menossa mikä näyttää vain kiihtyvän. Tässä ajattelussa esimerkiksi työttömyyttä ei nähdä yhteiskunnallisena ongelmana, johon on yhdessä mahdollisuus vaikuttaa, vaan se helposti koetaan merkkinä yksilön riittämättömyydestä, passiivisuudesta tai jopa laiskuudesta.

Pahimmillaan tällainen ajattelu panee yksilön kannettavaksi ongelmia, jotka kuuluisivat poliittiselle päätöksenteolle.

Vaikea syyllisyyden ja huonommuudentunne on taakka, joka on omiaan luomaan pitkään kestettyään masennusta ja nuorten ihmisten aikaista eläköitymistä. Jos edellä mainittu pitää paikkansa, että syyt ongelmiin ovat laajassa mielessä muualla kuin yksilössä itsessään, olisi myös auttamistoiminnan oltava laaja-alaista.

Olisi herättävä näkemään, että masennus ja syrjäytyminen ovat seuraus arvoista, joihin olemme panostaneet ja sitoutuneet. Olisiko mahdollista nähdä nuorten ongelmat pikemminkin oireena kuin sairautena? Oireet olisivat luonnollinen seuraus markkinataloudesta, jossa kilpailu, vertailu ja ulkonäkö on nostettu arvohierarkian huipulle.

Luomamme systeemi vieraannuttaa meidät itsestämme ja toisistamme. Ihminen on pohjimmiltaan sosiaalinen olento, jonka parhaat puolet tulevat esiin yhteistoiminnassa ja päätöksenteossa yhdessä muiden kanssa. Kilpailun sijaan olisi palattava arvoihin, jotka korostavat yhteistyötä, keskinäistä avunantoa ja rinnakkaiseloa.

Heikkouden ja epäonnistumisen hyväksyminen luovat armollisen ilmapiirin, joka eheyttää. Nykymenolla tulemme näkemään yhä enemmän nuorten aikuisten liian aikaista eläköitymistä ja kokemusta henkisestä yksinäisyydestä ja mitättömyyden tunteesta.

Tapio Virtanen

Psykoterapeutti, Valkeakoski

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut