Lukijalta: Lapsi pärjää paremmin, jos oppii lukemaan ja kirjoittamaan hyvin - Lukijalta - Aamulehti

Lapsi pärjää paremmin, jos oppii lukemaan ja kirjoittamaan hyvin – Heikot taidot johtavat nopeasti vaikeuksiin

Peruskoulun oppisisältöjen hallitseminen tukee lapsen itsetuntoa ja terveyttä.

7.1. 5:00

Mitä tarkemmin pohtii asioita, joista alueuudistuksen onnistuminen riippuu, sitä selvemmin huomio kiintyy lasten ja nuorten perusopetukseen.

Sivistystyönantajien johtaja Laura Rissanen (AL 19.12.21) toi hyvin esille perustaitojen opettamisen tarpeen: Perusopetuksessa tarvitaan panostuksia perustaitojen vahvistamiseen yksilöllisen tuen avulla.

Moni oppiaine, kuten matematiikka, on spiraali, jolloin uusi opetettava aines laajentaa aikaisemmin opittua. Jos aivan ensimmäiset perusasiat ovat jääneet oppimatta tai unohtuneet, uuden opetteleminen on työlästä. Jos kotiväkikään ei läksyjä tehdessä ole neuvomassa, saattaa oppilas tipahtaa kelkasta.

Ensimmäisellä luokalla tavoitteena on lukemaan oppiminen ja toisella lukutaidon soveltaminen. Kolmannella luokalla lukutaidosta tuleekin jo väline. Jos niinkin yksinkertainen asia kuin suomen kielen suullinen ja kirjallinen taito jää hataralle pohjalle, moni asia tulee vastaan kuiluna.

Jotkut puhuvat seinästä. Yksilön kannalta se voi olla todella kohtalokasta. Heikot taidot ja jatkuva epäonnistuminen madaltavat itsetuntoa ja kouluviihtyvyyttä.

Luku- ja kirjoitustaidon oppimista auttaa sanavarasto ja yleistieto. Sen kartuttamiseksi tulee lasten vanhempien ja isovanhempien olla valppaana. Jos sanavarasto ja elinpiiri jäävät kapeaksi, moni luettu tai kuultu asia jää arvoitukseksi ja sisältö ymmärtämättä.

Kun toisella asteella todennäköisyyslaskennassa haetaan vastausta sille, kuinka suurella todennäköisyydellä korttipakasta nouseva kortti on ässä, opiskelijan oletetaan tietävän ennestään, miten monta korttia koko pakassa on ja montako niistä on ässiä. Voiko sitä pitää yleistietona vai pitääkö se ensin opettaa?

Hyvä lukutaito auttaa myös oman hyvinvoinnin ja terveyden tukemista. Mitä helpompi on ymmärtää lukemaansa ja kuulemaansa ja mitä nopeammin saa selvää ohjeista, sitä todennäköisemmin toimii oman hyvinvointinsa ylläpitämiseksi.

Peruskoulun oppi ihmisen biologiasta ja terveystiedosta on nostettava yhdeksi tärkeimmistä opeista. Liikunnassa tulee ylläpitää liikunnan riemua, jotta jokainen löytäisi oman tapansa huolehtia kunnostaan.

Omasta hyvinvoinnista huolehtimista on myös kädentaitojen, kotitaloustaitojen ja ylipäätään arjen taitojen harjaannuttaminen kotona ja koulussa. Näin kevätlukukauden alkaessa on hyvä tiedostaa, että peruskoulu on alueuudistuksen onnistumisen tae.

Minna Sarvijärvi

KM, palveluohjaaja ja emäntä,aluevaaliehdokas (kesk.), Ylöjärvi

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut