Eteläpuistoon syntyy massiivinen rakennusvyöhyke, jos kulkutautisairaala suojellaan – Rakennus on rapakunnossa - Lukijalta - Aamulehti

Eteläpuistoon syntyy massiivinen rakennusvyöhyke, jos kulkutautisairaala suojellaan – Rakennus on rapakunnossa

Kulkutautisairaala olisi hyvä purkaa, jotta tontille sijoittuvista rakennuksista saataisiin paremman näkymät Pyynikille.

6.1. 5:00

Aamulehti uutisoi (AL 3.1.) Eteläpuiston vanhan kulkutautisairaalan korttelin kaavoituksesta. Uutisessa kerrottiin aikomuksesta suojella kulkutautisairaala. Yhdyskuntalautakunnan pitkäaikaisena jäsenenä yllätyin kulkutautisairaalan suojelusta. Olettamukseni oli, että varsinaisen Eteläpuiston suojelun vastapainona oli kulkutautisairaalan korttelin uudistava kaavoitus ja sairaalarakennuksen purku. Uudistukseen liittyen olisi kuitenkin suojeltu sauna ja musiikkiopiston tila.

Aikomus säilyttää kulkutautisairaala tuottaa korttelia ympäröivien katujen varteen massiivisen rakennusvyöhykkeen ja sulkeen alueen avointa maisemaa. Viitesuunnitelma näyttää kopioivan keväällä Koulukadun varrella olevassa aidassa esiteltyjä opiskelijoiden harjoitustöitä. Harjoitustyöt ovat tarpeellisia ja hyviä, mutta tällaiseen arvokortteliin olisi mieluummin tarvittu aitoa ja avointa arkkitehtikilpailua.

Huonokuntoisen ja kolkon kulkutautisairaalan purku antaisi mahdollisuuksia tontin vapaampaan suunnitteluun. Samalla arvokkaalle tontille sijoittuvista rakennuksista saataisiin paremman näkymät Pyynikille. Sauna ja musiikkiopiston tila voitaisiin tällöin myös hyödyntää vielä paremmin.

Oma lukunsa on Tampereen kaupungin noudattamat rakennussuojelun periaatteet. Jos taannoin olisi päätetty kulkutautisairaalan säilyttämisestä käyttörakennuksena, sitä olisi hoidettu ja ylläpidetty. Nyt rakennuksen vaivuttua rapakuntoon se päätetään suojella. Tällainen toiminta ei vastaa perinteistä huolellisen talonpitäjän tapaa vastata omaisuudestaan.

Matti Höyssä

Kävelijä keskustassa, Tampere

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut