Hoitajapulan ratkaisuun tarvitaan sekä työperäistä maahanmuuttoa että työolojen parannus - Lukijalta - Aamulehti

Tampere tarvitsee ulkomaalaista hoitohenkilökuntaa – Työvoimapula on huutava

Hoitajapulan ratkaisuun tarvitaan sekä työperäistä maahanmuuttoa että työolojen kehittämistä.

2.1. 7:35

Perussuomalaisten aluevaaliehdokas Antti Moisander kirjoitti mielipidekirjoituksessaan (AL 11.12.), että hoitajapulaa ei ratkaista ulkomaisella työvoimalla. Sen sijaan pitäisi panostaa kotimaisen työvoiman houkutteluun.

Hoitajapula on todellinen ongelma, johon ei ole yhtä ratkaisua. Myös työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan.

Lue lisää: Hoitajapulan ratkaisua ei voi etsiä maailman ääristä

Tampereen kaupunki tekikin elokuussa päätöksen käynnistää työperäisen maahanmuuton pilotoinnin hoiva- ja hoitoalan henkilöstöresurssien vahvistamiseksi. Ensimmäiset rekrytoidut hoiva-avustajat aloittavat oppisopimuskoulutuksen joulukuussa.

Tamperekaan ei esitä työperäistä maahanmuuttoa ainoana ratkaisuna huutavaan työvoimapulaan. Sen on tarkoitus olla yksi toimi muiden joukossa.

Hoitajamitoituksen mukaan yhtä asiakasta kohden tulee olla 0,7 hoitajaa, mikä tarkoittaa Tampereella 529 lisähoitajan tarvetta. Aikaa hoitajatarpeen täyttämiseen on vähän. Siksi ratkaisussa on käännettävä kaikki kivet ja kannot.

Työperäinen maahanmuutto on vain osaratkaisu työvoimapulaan. Myös työvoinnin ja -olosuhteiden parantamiseen panostetaan. Tampereen kaupunginhallituksen päätökseen hyväksytyssä ponsiosassa todetaan, että: ”Hoiva- ja hoitoalan henkilöstötarpeen helpottamiseksi on panostettava muun muassa henkilöstön työolosuhteisiin, työn vetovoimaan, sijaispankkeihin, esimiestyöhön ja työssä pysymiseen.”

Siksi on erittäin lyhytnäköistä ja perusteetonta typistää keskustelu työperäisestä maahanmuutosta joko tai asetelmaan. Tämä on sekä että keskustelu. Perussuomalaiset olivat itse kaupunginhallituksessa siunaamassa päätöksen.

Antti Tölli

Aluevaaliehdokas (kesk.)

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut