Pirkanmaan vaalituloksesta on tulossa Tampere-keskeinen – Pienissä kunnissa äänet kannattaa keskittää harvoille puoluerajoista piittaamatta - Lukijalta - Aamulehti

Pirkanmaan vaalituloksesta on tulossa Tampere-keskeinen – Pienissä kunnissa äänet kannattaa keskittää harvoille puoluerajoista piittaamatta

Aluevaaleissa pienten kuntien ehdokkailla on kivinen tie yrittää tulla valituiksi. Paikallistuntemuksesta olisi valtuuston päätöksenteossa hyötyä.

30.12.2021 5:00

Tammikuussa järjestettävät aluevaalit tuottavat suurimman murroksen Suomen kunnallisen itsehallinnon historiassa. Tässä vaiheessa itsehallinnosta poistuvat sosiaali- ja terveydenhuoltoasiat sekä pelastuspalvelu, jotka siirtyvät hyvinvointialueen päätettäviksi ja järjestettäviksi. Samalla päättyvät esimerkiksi kunnallisena köyhäin- ja sairaidenhoitona alkaneet toimialat sekä lopullisesti historiassa palopäällikköinä ja palo- ja pelastuslautakuntina tunnetut toimintamuodot. Kuntien talousarvioista katoaa niiden suurin menoerä.

Tämä merkitsee myös kuntien ja kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksien vähenemistä, ellei vaikuttamista taata kuntien, vanhusneuvostojen sekä vastaavien lausunnonantomahdollisuuksin tai muin erityisin kanavin. Vaikuttaminen tulee perustumaan vaaleilla valittujen aluevaltuutettujen toimintaan aluevaltuustossa. Se asettaa edessä olevissa vaaleissa äänestämisen ja vaikuttamiskykyisten valtuutettujen valinnan erinomaisen tärkeiksi.

Pirkanmaan vaalitulokselta voidaan asukasmäärien perusteella odottaa Tampere- ja kehyskuntakeskeisyyttä. Valtuutetuilta toki odotetaan koko maakunnan ja sen kaikkien asukkaiden palvelutarpeiden huomioon ottamista sekä koko sote- ja pelastuskentän taloudellisesti järkevää hoitamista. Kehyskuntien ulkopuolella näyttäisi olevan valituiksi tulon ehtoina korkea äänestysaktiivisuus ja äänten voimakas keskittäminen tietyille ehdokkaille, jopa yli puoluerajojen.

Kehyskuntien ulkopuolisten, harvaan asuttujen alueiden ihmisten näkemysten esiin tuonnin ja huomioon ottamisen päätöksenteossa voi varmistaa lähtökohtaisesti äänestämällä näiltä alueilta olevia ehdokkaita. Edes se ei tuota riittävää paikallisolojen ja paikallisten tarpeiden tuntemusta, että keskuskaupungissa tai sen välittömässä ympäristössä oleva ehdokas viettää vapaa-aikansa maakunnan sivukylillä. Hän ei välttämättä koe palvelujen etäisyyttä, julkisen liikenteen puuttumista tai huonojen teiden vaikutusta samalla tavalla ongelmalliseksi kuin paikallinen palvelujen käyttäjä.

Mainittujen asioiden huomatuksi tulo edellyttää nyt käyntiä vaaliuurnilla ja äänten keskittämistä, jotta edes joku saataisiin harvaan asutulta seudultakin aluevaltuustoon.

Pertti Salminen

Valt.tri, kenraalimajuri evp.

Aluevaaliehdokas, Pälkäne

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut