Jätemaksut eivät houkuttele erottelemaan muovia sekajätteestä - Lukijalta - Aamulehti

Jätemaksut eivät houkuttele erottelemaan muovia sekajätteestä

27.12.2021 6:00

Alueellinen jätehuoltolautakunta päätti 8.12. Pirkanmaan jätehuolto Oy:n (Pjhoy) vuoden 2022 jätteenkeruuhintojen korotuksista. Hinnankorotusten logiikka ontuu merkittävästi.

Kunnallinen jätehuolto on jätelain alainen julkisoikeudellinen palvelu, joka on pakollinen kaikille kiinteistöille ja siten myös Euroopan komission mukainen yleisen taloudellisen edun mukainen palvelu. Tällaisten yleishyödyllisten palvelujen pitäisi olla itsekannattavia ilman tuloksentekovelvoitetta.

Pirkanmaan jätehuolto perustelee nettisivuillaan hinnankorotuksia seuraavasti: ”Jäteastioiden tyhjennyshintoja on tarkistettu kuljetus- ja käsittelykustannusten muutoksiin perustuen.”

Kuitenkin Pjhoy tulouttaa omistajilleen eli Pirkanmaan 17 kunnalle vuosittain muhkeat osingot. Vuosilta 2019 ja 2020 osinkoja maksettiin 6 miljoonaa euroa. Tämä on selkeää piiloverotusta. Julkisen talouden pitäisi toimia niin avoimesti, että kuntalaiset tietäisivät, minkä takia veroja maksavat. Nyt tämäkin yhtiöitetty julkinen palvelu toimii verottajana, ja valtuustot kiittävät, kun kunnallisveroprosenttiin ei taaskaan tarvinnut kajota. Tämä lienee yleisen taloudellisen edun yhtiöiden suurin etu omistajien edustajille eli valtuutetuille?

Jakeiden hinnoittelu ei myöskään kannusta lajittelemaan jätteitä. Erityisesti toive muovijakeen erottelusta pois sekajätteestä on hinnoittelulla tehty aivan naurettavaksi.

Lue lisää: Muovinkeräyksen hinta nousee Pirkanmaalla enimmillään 30 prosenttia – Tätä se tarkoittaa käytännössä, taustalla kuljetuskustannusten muutokset

Muovinkeräyksen hinta nousee, eikä ihan vähän vaan jopa 30 prosenttia. Nyt hinnankorotusten perusteluna on kuntalaisten aktiivisuus: keräyksen ja kuljetusmäärien kasvu! Mikä logiikka on jakeiden hinnoittelussa? Ei tällä ainakaan kannusteta Pirkanmaan jätehuollon liiketoimintajohtaja Jarkko Nissisen toivomaan saantimäärän nousuun ja seka- ja biojätteen parempaan puhtauteen. Kattia kanssa!

Jos halutaan, että asukkaat erottelevat muovit pois sekajätteestä, tulisi siitä saada sentään jokin hyöty. Aamulehden jutun mukaan Pirkanmaan jätehuolto veloittaa ensi vuonna sekajätteestä 5,03 – 7,56 euroa tyhjennykseltä ja muovista 8,70 – 10,29 euroa tyhjennykseltä, ilmeisesti pinta-astioiden osalta. Vuoden 2022 hinnat eivät ole vielä Pjhoy:n nettisivuilta saatavana.

Peräänkuulutan tällä valitsemiltamme kaupunginvaltuutetuilta suoraselkäisyyttä päätöksentekoon.

Matti Kerppola

Tampere

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut