Lukijalta: Kaupunkisuunnittelun muuttuvat suureet – nyt kaupunkisiluetilla tuntuu olevan suuri painopiste - Lukijalta - Aamulehti

Kaupunkisuunnittelun muuttuvat suureet – nyt kaupunkisiluetti tuntuu olevan painopiste

27.12.2021 5:00

Aamulehti uutisoi ely-keskuksen useista valituksista eri rakennushankkeissa vaatimalla muun muassa asuinkerrosten määrän vähentämistä.kaupunkikuvaan vedoten. Mitkä ovat vaatimuksen perusteet? Voivat olla kyllä hyviä, mutta perusteet voivat vaihdella ajan mukaan.

Helsingin yliopiston ilmastotieteissä on tutkittu "katukaukaloiden" ilmaston vaikutuksia ihmiseen ja moneen muuhun, kuten rakennusten lämpötiloihin. Väitöskirjakin on tekeillä. Olen itsekin nähnyt siellä tämän tutkijan mallinnuksia. Sen mukaan sekä talojen ja kadun puiden korkeudet pitäisi olla vaihtelevia, eli ei siis tasaisia talosta toiseen. Pyörteiset ilmamassat pääsevät paremmin pois. Kaikkihan vannovat ilmaston nimeen. Entä tässä?

Eri aikakudet tuovat omat suunnitteluperiaatteensa. Helsingin katujen suuntaa on määritellyt ilmavirtojen suunta ja puhdistusta on tapahtunut näin luonnollisella tavalla. Puutalokaupunkien tulipalot vaikuttivat puistomaisten bulevardien levinneisyyteen.

Liikkumiskokemus – joka oli Tampereen yliopiston arkkitehtiosaston yhtenä painopisteenä 30 vuotta – määritteli monta asiaa: suurissa kaupungeissa suunnistettiin kirkontornien mukaan. Katusokkeloissa oli aina kohde, kuten esimerkiksi suihkulähde mitä kohden edettiin ja sieltä taas uuteen kiinnepisteeseen. Autoistuminen toi omat suunnitteluperiaatteensa.

Nyt kaupunkisiluetilla tuntuu olevan suuri painopiste. Onko tulevaisuus ilmastovaikutuksissa, mikä voisi muuttaa suuunnitteluperiaatteet?

Tieteen sanoma ei mene kovin helposti läpi. Omassa yrityksessäni Urkin Piilopirtissä tämä toteutuu ensi kesänä taidenäyttelynä yhteistyössä Helsingin yliopiston ilmaston INAR- huippututkimusyksikön kanssa ilmaston uusimmista tutkimustuloksista.

Jyrki Sasi

Pinsiö

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut