Lukijalta: Nuorille luodaan uusi kansanivälisen työvaihdon ohjelma – opiskelijavaihdon rahoitusta lisätään - Lukijalta - Aamulehti

Nuorille luodaan uusi kansainvälisen työvaihdon ohjelma – opiskelijavaihdon rahoitusta lisätään

EU:n opiskelijavaihtoon tarkoitetun Erasmus-ohjelman rahoitusta on lisätty, uusi Alma-ohjelma mahdollistaa työvaihdon.

22.12.2021 6:30

Euroopan komissio on ehdottanut, että vuosi 2022 on Euroopan nuorison teemavuosi. Vuoden tavoitteet ovat nuorten kannustaminen osallistumaan demokratiaan ja kansalaistoimintaan sekä nuorten henkilökohtaisen, sosiaalisen ja ammatillisen kehityksen tukeminen vihreämmässä, digitaalisemmassa ja osallistavammassa unionissa. Siksi kaikki mitä teemme – Euroopan vihreän kehityksen ohjelmasta elpymispakettiin – tähtää nuorten tulevaisuuden turvaamiseen.

EU:lla on jo kansainvälinen opiskelijoiden vaihtoon tarkoitettu Erasmus-ohjelma, josta tuetaan muun muassa korkeakouluopiskelijoita ja peruskoululaisia. Erasmuksen rahoitus kaksinkertaistettiin uudessa, vuosille 2021 – 2027 ulottuvassa EU-budjetissa.

Nuoria varten luodaan uusi kansainvälisen työvaihdon ohjelma, jonka nimeksi tulee Alma. Alman kautta nuori voi hankkia määräaikaista työkokemusta jossain toisessa jäsenvaltiossa. Alman kautta vaihtoon pääsevät esimerkiksi "he, joilla ei ole työtä tai jotka eivät ole missään koulutuksessa”. Tämän huomioiminen myös meidän valinnoissamme on tärkeää. Tulevaisuuden kestävän kasvun paras tae on jokaisen nuoren saaminen mukaan työelämään räätälöityjen opinpolkujen kautta.

Koronakriisi on iskenyt rajusti nuorten työllisyyteen ja henkiseen hyvinvointiin. EU-komissio aikoo esittää, että nyt kannustetaan erityisesti niitä nuoria, jotka ovat pudonneet yhteiskunnan turvaverkkojen ulkopuolelle. Tämä ei onnistu ilman vahvaa paikallista toimintaa. EU:ssa alue- ja paikallishallintoa edustava Euroopan alueiden komitea on korostanut, että kunnilla olisi oltava mahdollisuus saada rahoitusta hankkeille, joilla pyritään tukemaan paikallisia nuorisoaloitteita vuoden 2022 aikana ja sen jälkeen.

Kehotammekin kaikkia kuntia liittymään mukaan Euroopan nuorison teemavuoteen erityisesti koulutuksen ja nuorisotyöllisyyden näkökulmasta.

Teemavuoden tavoitteena on myös vahvistaa nuorten osallistumista demokraattiseen päätöksentekoon ja kansalaisyhteiskunnan toimintaan. Koska Euroopan tulevaisuus on nuorissa, heiltä on kuultava meneillään olevassa EU:n tulevaisuuskonferenssissa. Valtioneuvoston Eurooppa olemme me –kiertueen paikallistapahtumista monet onkin suunnattu erityisesti nuorille. Alueiden komitean perustama nuorten paikallispäättäjien verkosto on antanut omat suosituksensa konferenssille.

Olisi todella hienoa, jos mahdollisimman moni pirkanmaalainen nuori pääsisi osaksi Erasmus- ja Alma-ohjelmien tarjoamia mahdollisuuksia. Siksi kunnissa ja mediassa tapahtuva tiedottaminen nousee nyt keskiöön, jotta nuoret saavat tiedon siitä, mitä mahdollisuuksia heillä on käytettävissään.

Jari Andersson

alueiden komitea, EU:n lapsistrategia-asiakirjan raportoija

Mikko Aaltonen

alueiden komitea, EU:n lapsistrategia-asiakirjan raportoija, asunnottomuuden poistaminen EU:sta -asiakirjan raportoija, aluevaaliehdokas (vas.)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut