Taimikoiden hoitoon on niksit – Tässä niistä kaksi tärkeää - Lukijalta - Aamulehti

Kuolevatko istuttamasi taimet? – Tässä niksit, joilla ne pysyvät hengissä

Taimikon on pysyttävä pystyssä ensimmäiset vuodet ja saatava riittävästi vettä, jotta taimet lähtevät kasvamaan.

13.12.2021 5:45

Ympäristöministeriön nimittämä luontopaneeli julkaisi mietintönsä marras–joulukuun vaihteessa. Se kiinnitti huomionsa istutustaimikoiden heikkoon tasoon. Vain yksi kolmannes kesti kriittisen tarkastelun.

Omiin tutkimuksiini tukeutuen voin kertoa, että taimen kasvuun lähtö vaatii kaksi asia. Ensimmäinen on, että taimi pysyy pystyssä istutuksen jälkeen 2–3 vuotta. Juuriston kehittyminen vaatii tämän ajan. Vaatimus täyttyy, kun maahan porataan istutusreiät. Reikä on tarkoituksella hieman ahdas. Lisäksi varpujen ynnä muiden juuret antavat lisää tukea.

Toiseksi taimen pitää saada riittävästi vettä. Kun maa on syvyyksiin asti ehjä, kapillaari-ilmiö pitää taimen hengissä. Tätä ei tapahdu mätästetyssä maassa, jossa alimmaiseksi käännetty kunttakerros estää kapillaarisen nousun. Vastaavasti jo yksi ukkoskuuro voi sortaa mättään, ja taimi kaatuu. Pahinta tuhoa hienojakoisilla mailla tuottavat pitkäaikaiset syyssateet.

Metsänomistaja – älä mätästä! Voit pysäyttää metsäluonnon köyhtymisen ja vesistöjen rehevöitymisen. Samalla säästät sievoisen summan euroja, kun mätästyskulut jäävät pois.

Seppo Rantakallio

Orivesi

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut