Lukijalta: Sosionomien erityisosaaminen on ehdottoman tärkeää lastensuojelulle - Lukijalta - Aamulehti

Sosionomien erityisosaaminen on ehdottoman tärkeää lastensuojelulle – Ammattilaisina he auttavat lapsia kiinnittymään yhteiskuntaan

Sosionomien erityisosaamista tulee ehdottomasti hyödyntää lastensuojelussa, kirjoittaa sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian työelämäasioiden päällikkö Marjo Varsa.

10.12.2021 4:30

Kokoomuksen aluevaaliehdokas Reijo Kaakkolammi kirjoitti Aamulehden mielipiteessä 5.12., että lastensuojelun kilpailutuksessa tulee keskittyä paikallisiin pienyrityksiin. Kaakkolammin mukaan tällaisissa yrityksissä henkilöstön vaihtuvuus on usein pientä ja työtyytyväisyys suurta. Hän kuitenkin ihmettelee, miksi lastensuojelulaitoksen henkilökuntaan tulee kuulua kaksi sosionomia johtajan lisäksi.

Lue lisää: Lastensuojelun kilpailutuksessa täytyy keskittyä paikallisiin pienyrityksiin

Kaakkolammin mukaan sosionomin koulutus ei anna käytännön valmiuksia lastensuojelutyöhön, eikä tuo työhön välttämättä lainkaan laatua. Näin ei ole, päinvastoin. Sosionomin koulutus antaa vahvan ammatillisen ja eettisen osaamisen lastensuojelutehtävien hoitoon.

Lastensuojelulaitoksissa tulee olla hyvä sosiaalihuollon ja lastensuojelun lainsäädännön osaaminen sekä sosiaalihuollon ammattieettiset periaatteet tiedossa, jotta lastensuojeluasiakkaiden asiakasturvallisuus ja palvelun laatu voidaan turvata. Lapsen sijoitus on vahva yksilön itsemääräämisoikeuteen puuttuva toimenpide, joten lasten tuki ja ohjaus pitää perustua vahvaan sosiaalihuollon osaamiseen.

Lastensuojelulaitoksiin voidaan myös palkata lasten tarpeiden mukaan muuta henkilöstöä. Tärkeimpänä kriteerinä tulee aina olla lasten tarpeet.

Lastensuojelulaitoksissa sosionomit tukevat lasten sosiaalista kehitystä ja osallisuutta ja auttavat lapsia kiinnittymään suomalaiseen yhteiskuntaan. Tehtävänä on lapsen hyvinvointia tukevien toimien tunnistaminen ja arviointi sekä lasten tarpeita vastaavien tukitoimien ja palvelujen turvaaminen. Tämä edellyttää hyvää palvelujärjestelmän tuntemusta. Sosionomien työtehtävissä korostuu yhteistyö omaisten ja muiden sote-palveluiden viranomaisten kanssa, joka edellyttää verkostotyön osaamista.

Sosionomien erityisosaamista tulee ehdottomasti hyödyntää lastensuojelussa. Kun näin toimitaan, on se myös palvelus suomalaiselle yhteiskunnalle.

Marjo Varsa

työelämäasioiden päällikkö, sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut