Lukijalta: Ilmastotoimia ei tule maksattaa vähävaraisilla - Lukijalta - Aamulehti

Sähkön hinta hirvittää, koska pönttöuuni hajosi, eikä ole varaa ostaa uutta

On helppoa tehdä suunnitelmia ilmastotoimista isojen tammipöytien ääressä. Näitä toimia ei tule maksattaa vähävaraisilla kansalaisilla.

7.12.2021 5:45

Täysin palvellut emerituspönttöuunini pääsi vanhuudenlepoon, kun muurari oli tutkinut sen. Nyt kun pakkanen paukkuu nurkissa, joudun miettimään, millä saan tuvan pysymään lämpimänä.

Liiteri on puita täynnä, ja tontilla kaatamatonta puuta loppuelämäni lämmitykseen. Köyhyysrajan alla elävänä minulla ei kuitenkaan ole varaa uusia uunia. Katsoin netistä, mitä maksaisi vanhan purkaminen ja uuden muuraaminen tilalle. Katsoin pankkitiliäni. Ei toivoakaan uuden muurauttamisesta.

Entäs ilmalämpöpumppu? Sen hankinta olisi juuri ja juuri mahdollista, mutta entäs jos vanha autoni päättää sanoa irti yhteistyömme? Taas kerran elämä on valintoja. Päätin toistaiseksi tyytyä hellan ja kahden öljytäytteisen patterin käyttämiseen.

Ilmastonmuutoksen torjujat tietysti hurraavat, kun siirryn puulämmityksestä sähköön. Vatsani eivätkä vaivani hurraa, jos joudun tinkimään ruuasta ja lääkkeistä. Tämä vain on totisinta totta. Tällaista on pienillä tuloilla elävien arkipäivä – juhlapyhistä puhumatta.

Marraskuun loppu muistutteli jo mitä tapahtuu pakkasten vyöryessä tänne pohjoisten raukoille rajoille. Sähkön hinnan kerrottiin pomsahtaneen ylöspäin. Nyt hengitystä pidätellen uumoillaan, riittääkö sähköä.

Entäs jos sähköä joudutaan säännöstelemään? Miten mökin pojan torppa saadaan pysymään lämpimänä? Ei riitä keittiön hellan lämpö, jos pakkaset vielä kovenevat.

On niin helppoa tehdä suunnitelmia ilmastotoimista isojen tammipöytien ääressä, kaukana ihmisten todellisesta arjesta. Jokainen meistä haluaa pelastaa tämän ainutlaatuisen maapallomme – siitä ei ole kahta sanaa. Ei sitä kuitenkaan saa tehdä köyhyydessä elävien kustannuksella, kurjistamalla arjessa pärjäämistä yhä uusin keinoin.

Täytyisi pikkuhiljaa alkaa löytyä katetta puheille, että ilmastotoimia ei kaadeta pienituloisten ja heikoimmassa asemassa olevien niskaan. Muuten on mahdoton meidät kädestä suuhun elävät saada ilmastotalkoisiin mukaan.

Hannu Tiainen

Kihniö

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut