Lukijalta: Kestävä kehitys on myös sosiaalialan ydintä - Lukijalta - Aamulehti

Kestävä kehitys on myös sosiaalialan ydintä – oikeudenmukaisuuden edistäminen ja köyhyyden vähentäminen ovat olleet aina alan keskeisiä tavoitteita

Yhä yksilöllistyvässä yhteiskunnassamme yhteisölliselle ja ihmisten arkeen jalkautuvalle sosiaalialan työlle on lisääntyvää tarvetta, kolme Tamkin yliopettajaa kirjoittaa.

28.11.2021 5:30

Ekologinen kestävyys rakentuu paitsi pienistä arjen teoista, kuten kierrätyksestä, myös strategisista päätöksistä ja suunnittelusta. Sosiaalialan ammattilaiset ovat keskeisiä vaikuttajia työssä, jossa ihminen otetaan kokonaisesti huomioon elämän tilanteessaan ja ympäristössään.

Ihmisoikeuksiin ja elinoloihin vaikuttaminen, oikeudenmukaisuuden edistäminen ja köyhyyden vähentäminen ovat olleet läpi historian sosiaalialan keskeisiä tavoitteita. Nämä ilmiöt on tiedostettu myös kestävän kehityksen ydinteemoiksi. Keskeistä on, miten ihmisoikeudet onnistutaan uudelleenmäärittelemään siten, että oikeuksien pohjalta toimiminen takaa hyvinvointia tulevillekin sukupolville.

Yhä yksilöllistyvässä yhteiskunnassamme yhteisölliselle ja ihmisten arkeen jalkautuvalle sosiaalialan työlle on lisääntyvää tarvetta. Yhteisötyössä tehdään ratkaisevia, ihmiselle läheiseen toimintaympäristöön vaikuttavia tekoja. Huomio kohdistetaan yksilöllisten ongelmien tarkastelun sijasta yhteisöllisen hyvän edistämiseen ja jakamiseen.

Tampereen ammattikorkeakoulussa Tamkissa sosiaalialan ja laajemminkin työelämän osaamistarpeisiin pyritään vastaamaan syksyllä 2022 alkavalla ylemmällä Community work and multicultural development -tutkinto-ohjelmalla.

Kansainvälinen ja monitieteellinen ohjelma haastaa opiskelijat laajentamaan näkökulmaansa paitsi yhteisötyöhön, myös globaalille tasolle ja houkuttaa oivaltamaan ekososiaalisen työn mahdollisuudet. Tutkinto-ohjelman hakuaika alkaa joulukuussa.

Ekososiaalisen ja yhteisöllisen työn osaamiselle on suuri tarve. Tätä työtä ei kuitenkaan tehdä yksin, vaan moneen tieteenalaan nojautuen.

Minna Niemi

YTT, yliopettaja, sosiaalityöntekijä

Merja Sinkkonen

YTT, HM, yliopettaja

Päivi Heimonen

YTT, KM, sosionomi amk, yliopettaja

sosiaali- ja terveysala, TAMK

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut