Lukijalta: Asiakkaan kokemus kotihoidosta: Yksityisen erikoislääkärin määräämää lääkitystä ei hyväksytty - Lukijalta - Aamulehti

Asiakkaan kokemus kotihoidosta: Yksityisen geriatrian erikoislääkärin määräämää lääkitystä ei hyväksytty

25.11. 6:30

Tampereen kaupungin palveluohjaaja Mari Partonen ja apulaispormestari Johanna Loukaskorpi kirjoittivat Aamulehdessä 19.11. tarpeellista tietoa kotihoidon toiminnan perusteista.

Lue lisää: Tampereen kaupunki vastaa kolumnistille: uudella palveluntuottajalla on ollut haasteita käynnistää toimintaa

Tällaista tietoa olemme kaivanneetkin, koska kotihoidon toiminta kodissamme on herättänyt toistuvasti ihmettelyä ja kyselyjä, joihin emme ole saaneet vastauksia. Emme asu Tammelan eikä Tampellan alueella.

Halutessaan asiakkaalla on oikeus käyttää itse maksamaansa yksityistä lääkäripalvelua. Näin asiakas ja puoliso luulivatkin, mutta tätäpä ei sallittukaan.

Käännyimme yksityisen geriatrian erikoislääkärin puoleen, koska asiakkaan käyttämä lääkitys alkoi tuottamaan vakavia haittavaikutuksia. Lääkäri alkoikin heti vähentämään lääkemäärää ja kirjoitti apteekkiin reseptin. Vähennys alkoikin näkyä asiakkaan voinnin ja toimintakyvyn piristymisenä.

Kun kotihoito huomasi tämän, se aloitti heti määrätietoisen toiminnan sen estämiseksi. Kotihoidosta hoitaja soitti ja kysyi, miksi on tehty lääkemuutoksia ilman heidän lupaansa. Kotiin tultiin pitämään palaveria jossa työntekijä ilmoitti että yksityinen lääkäri ei voi muuttaa lääkkeitä. He ovat hoitava taho, jonka mukaan täytyy toimia.

Hoitaja otti sitten lääkkeet kotihoidon toimistolle, josta lähetetään joka aamu työntekijä kotiin, hän tuo lääkkeet ja lähtee pois. Tällä he varmistivat sen, että asiakkaan on pakko palata takaisin suurempaan lääkemäärään.

Onko sairaanhoitajan tittelin omaavalla työntekijällä oikeus määrätä kenen lääkärin kanssa täytyy asioida ja mitä lääkkeitä kotona oleva asiakas saa syödä?

Ihmeellistä tässä on, että kaupungilta tulee lasku joka kuukausi näistä pelkistä lääkkeiden tuonneista. Lääkkeet voitaisiin hakea itsekin apteekista, mutta kotihoito estää tämän.

Mitään kotihoidon tai kotisairaanhoidon palveluja asiakas ei ole koskaan saanut, niille ei ole ollut tarvetta eikä pelkistä lääkkeiden tuonnista kuuluisi maksaa.

Kaksi omatoimista ja normaalisti toimimaan kykenevää ihmistä pärjää ilman ulkopuolista apua mainiosti. Silti Tampereen kaupunki laskuttaa palvelusta jota ei ole koskaan ollut.

Ukko ja Akka

Kirjoitus julkaistaan poikkeuksellisesti nimimerkillä kirjoittajien yksityisyyden suojaamiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut