Lukijalta: Tärkeintä on, että ihminen saa apua – nimistä viis - Lukijalta - Aamulehti

Tärkeintä on, että ihminen saa apua – nimistä viis

Kun siirrymme hyvinvointialueelle, emme voine välttää tulevan organisaation monimutkaisuutta, kirjoittaa aluevaaliehdokas Lotta Reito.

21.11. 6:45

Kari-Matti Hiltunen pohti (AL 15.11.) Tampereen sosiaali- ja terveyspalveluiden kirjavaa palvelunimistöä. Hiltunen arvioi nimistön kautta palveluiden vaikeaa hallittavuutta tällä hetkellä ja jatkossa tulevalla hyvinvointialueella.

Lue lisää: Pähee, Nuppo, Välke, Ensio – nimet kuulostavat katu-uskottavuutta tavoittelevilta, mutta eivät viittaa palveluiden sisältöön tai toiminnan tarkoitukseen

Huomiot olivat sinänsä aiheellisia ja tosia. Lastensuojelussa työskentelevänä sosiaalityöntekijänä voisin heittää nimitysviidakkoon vielä toisen mokoman lyhenteitä ja nimikkeitä, joita käyttäessä on tarpeellista avata asiakkaalle, mistä oikein onkaan kyse.

Useimmiten palveluyksiköiden hassujenkin nimitysten tai vakiintuneiden nimien taustalla on tarkoitus luoda palveluille otsikko, nimi sen toivottavasti matalan kynnyksen oveen. Voimme esimerkiksi asiakkaan kanssa yhdessä todeta, että nyt varmaan olisi hyvä hetki olla yhteydessä Ensioon – päihde- ja mielenterveysongelmien matalan kynnyksen ensiarviopalveluun, jonka ovi on tärkeä olla olemassa jatkossakin.

Työskentelen sosiaalipalveluiden ytimessä lastensuojelun avohuollossa, jossa työhöni kuuluu päivittäin sosiaali- ja terveyspalveluiden rajapinnoilla liikkumista sekä limittäin ja lomittain eri palveluiden välillä sukkuloimista. Palveluiden lyhenteitä olennaisempana asiana näenkin sen, mitä niiden taakse kätkeytyy: nimestä viis, kunhan tarvittavissa palveluissa työskentelee riittävästi ammattitaitoista väkeä.

Tulevalla hyvinvointialueella on siis huolehdittava riittävistä resursseista, jotta asiakkaita ei tarvitse ohjata loputtomien jonojen perälle sen jälkeen, kun asiakas on palveluiden piiriin löytänyt. Vaikka palvelun nimi olisi kuinka yksinkertainen ja ovi helposti löydettävissä, ei siitä ole apua, jos palvelusta ei saa tarvitsemaansa apua.

Kun siirrymme hyvinvointialueelle, emme voine välttää tulevan organisaation monimutkaisuutta. Siksi on välttämätöntä turvattava palveluihin riittävää, ammattihenkilöiden toteuttamaa palvelu- ja sosiaaliohjausta sekä sosiaalityötä edistämään haavoittuvaisessa asemassa olevien asiakkaiden palveluiden järjestymistä.

Kannan erityisesti huolta sellaisten ihmisten palveluiden järjestymisestä, jotka eivät itse osaa, pysty tai jaksa navigoida monien palveluiden välissä. Meidän on otettava koppi ihmisistä, joilla ei ole voimavaroja olla aktiivinen ja tiedostava kuluttaja, joka pystyy suvereenisti tekemään harkittuja valintoja eri palveluvaihtoehdoista sen kuuluisan valinnanvapauden turvin.

Lotta Reito

sosiaalityöntekijä, varavaltuutettu, aluevaaliehdokas (sd.), Tampere

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut