Lukijalta: Nimiviidakko ei ohjaa avun tarvitsijaa mielenterveys-, asumis- tai päihdepalvelujen piiriin - Lukijalta - Aamulehti

Pähee, Nuppo, Välke, Ensio – nimet kuulostavat katu-uskottavuutta tavoittelevilta, mutta eivät viittaa palveluiden sisältöön tai toiminnan tarkoitukseen

15.11. 6:30

Mitä ovat Pähee, Jeesi, Nuppo, Konsti, Lyhty, Valo, Välke, Huoltsu, Breikki, Päiväperho, Ensio, Selkis, Viisikko, Tastu? Arvasitko vai tiesitkö, vai ei mitään hajua?

Kaikki ovat Tampereen päihde-, huume-, mielenterveys- sekä asumispalveluiden toimintayksiköitä. Joko Tampereen kaupungin omaa palvelua tai sopimuspohjaisia ostopalveluita kaupungin sosiaali- ja terveystoimen hankkimina.

Matala on kynnys, jos ovi kynnyksen edessä sattuu olemaan auki. Ovet ovat auki varsin kirjavasti eri aikoina. Jokainen yksikkö toimii oman osaamisensa ja palvelutarjontansa mukaisesti, keskittyen eri ryhmiin kuten nuoriin, aikuisiin, perheisiin, ikäihmisiin, mielenterveysongelmiin, huumehoitoihin, riippuvuuksien seurannaisilmiöihin ja niin edelleen.

Nimet kuulostavat katu-uskottavuutta tavoittelevilta, eivätkä viittaa suoraan palveluiden sisältöön tai toiminnan tarkoitukseen. Nimiviidakko ei ohjaa avun tarvitsijaa.

Lue lisää: Jo yli 100 000 suomalaista on työkyvyttömyyseläkkeellä mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriön takia – Psykoottinen häiriö ajaa eläkkeelle eniten 30-vuotiaita nuoria miehiä

Lue lisää: Korvaushoidossa oleva Heidi, 41, vietti vauvan ensimmäiset viikot kriisiosastolla Tampereella – kaksi päihdetaustaista äitiä kertoo avoimesti rankoista kokemuksistaan ja haaveistaan

Miten palvelun tarvitsija löytää tarvitsemansa avun? Kokonaisuus on tunnistettu pirstaleiseksi. Mielenterveys- ja päihdetyö ovat toisiaan lähellä, koska ei ole harvinaista, että avun tarvitsijalla on sekä mielenterveyden ongelmia että päihderiippuvuus. Avun antamisen ja hoidon kanavat pitäisi koota yhden palveluohjauksen piiriin, yhden verkkosivun ja puhelinnumeron taakse, johon saa yhteyden 24/7 ilman pitkää roikkumista luuri korvalla taustamusiikkia kuunnellen.

Vuoden 2023 alusta lukien kaikki tämä on hyvinvointialueen vastuulla. Avun löytämisen tarve koko maakunnan alueelta ei helpota lainkaan pirstaleisuuden ehjäksi rakentamista. Joka tapauksessa on suorastaan välttämätöntä koota ohjaus yhteen paikkaan, josta apu on helposti löydettävissä.

Kari-Matti Hiltunen

lääkintöneuvos, aluevaaliehdokas (kok.), Tampere

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut