Lukijalta: Maailman diabetespäivä: Minne diabeteshoitajani katosi? - Lukijalta - Aamulehti

Minne diabeteshoitajani katosi?

Diabeteksen hoidon jatkuvuus on rapautunut, kirjoittaa Tampereen diabetesyhdistyksen puheenjohtaja Jaakko Hyytinen.

14.11. 6:30

Maailman diabetespäivää vietetään joka vuosi marraskuun 14.päivänä. Samalla tämä päivä on toisen insuliinin keksijän, tutkijan Frederick Bantingin syntymäpäivä. Bantingin ja kollegansa Charles Bestin työ johti insuliinin keksimiseen vuonna 1921. Juhlimme siis myös insuliinin 100-vuotista taivalta.

Maailman diabetespäivän tarkoituksena on kiinnittää ihmisten huomiota diabetekseen, lisätä tietoisuutta diabeteksesta ja huolehtia siitä, että diabetes pysyy julkisessa keskustelussa.

Julkinen keskustelu on nyt ehkä isoimmassa roolissa kuin pitkään aikaan. Olemme perustamassa hyvinvointialueita ja niihin hyvinvointikeskuksia. Onkin hyvä tarkastella puhtaalta pöydältä miten tulevaisuudessa resursoimme diabeteksen hoidon ja ennaltaehkäisyn. Pirkanmaalla on noin 50 000 diabeetikkoa ja valitettavasti määrä ei ole pienenemässä.

Tampereen Diabetesyhdistys on tehnyt jo 70 vuotta ansiokasta edunvalvontatyötä, tarjonnut vertaistukea ja tietoa diabeteksesta. Yhdistyksen rooli on jatkossakin huolehtia Pirkanmaan diabeetikoiden hyvinvoinnista.

Maailman diabetespäivä nostaa esille huolen siitä, minne diabeteshoitajani katosi.

Diabeteslehti numero 5 avaakin huolta siitä, missä mennään: ”Diabeteshoitajien määrä erityisesti perusterveydenhuollossa on vähentynyt monin paikoin. Todellisuudessa heidän osaamistaan tarvitaan koko ajan lisää.”

Tuore Diabetesbarometri kertoo samaa karua kieltä: hoidon jatkuvuus on rapautunut, yhä useampi diabetesta sairastava aikuinen kohtaa vastaanotolla uuden hoitajan tai lääkärin. Mikäli edes pääsee vastaanotolle. Toivottavaa onkin, että laaja-alainen keskustelu diabeteksen hoidosta, tavoitteista ja parannuksista olisi kaikkien toimijoiden tavoite.

Myös yhdistykseemme tulee säännöllisesti palautetta, että vastaanottoaikoja diabeteshoitajille ei ole riittävästi. Myös tutut ja osaavat diabeteshoitajat on korvattu joillakin paikkakunnilla esimerkiksi kansanterveyshoitajilla. Sote-uudistuksen muutoksessa on huolehdittava osaavasta diabeteshoidosta. Diabeetikoiden tulee saada hyvä opastus, ajanmukainen lääkehoito ja hoitovälineet sekä tarvikkeet sairauden hoitoon.

Maailman diabetespäivänä rohkaisen hallitusta ja päätöksentekijöitä toimeenpanemaan ja vahvistamaan sellaista politiikkaa jolla ennaltaehkäistään sekä sairastumista diabetekseen että diabetekseen liittyviä liitännäissairauksia ja komplikaatioita.

Jaakko Hyytinen

puheenjohtaja, Tampereen diabetesyhdistys

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut