Lukijalta: Itsekkyys on voimavara - Lukijalta - Aamulehti

Itsekkyys on voimavara – itsekkyyden hyväksyminen auttaa luomaan terveitä rajoja ihmissuhteisiimme

13.11. 6:30

Muiden auttaminen ja autetuksi tuleminen voimaannuttaa ja muistuttaa meitä ihmisten hyvyydestä. Toisen auttaminen saa meidät tuntemaan itsemme jollain tapaa tärkeiksi. Auttamisen ei kuitenkaan tulisi sulkea pois tervettä itsekkyyttä. Emme voi auttaa, jollemme auta itseämme. Ei vain ensin, vaan aina. Meidän tulee ensin asettaa ja sen jälkeen myös pitää itsemme ykkössijalla. Läpi elämän.

On täysin hyväksyttävää ja suotavaakin omata itsekkäitä piirteitä. Oman itsekkyyden hyväksyminen voi olla suorastaan vapauttavaa. Sen avulla opimme tärkeitä taitoja, kuten itsemyötätuntoa ja terveiden rajojen asettamista. Itsemyötätunto auttaa meitä hyväksymään itsemme sellaisina, kuin olemme.

Itsekkyyden avulla voimme myös auttaa muita ihmisiä ja tehdä hyvää yhteisöjemme hyväksi. Sen sijaan itsensä ja itsekkyyden hukkaamalla mahdollisuudet siihen ovat huomattavasti rajallisempia. Voimavaramme hupenevat ja uuvumme ennen kuin huomaammekaan, jos unohdamme pitää itsestämme huolta. Tämän jälkeen elämä jatkuu luultavasti samalla kaavalla toistaen ja jälleen ollaan uupuneita, kaikkemme antaneita – jos emme salli itsellemme itsekkyyttä ja sen tuomia voimavaroja. Omien rajojen muistaminen on edellytys hyvinvoivalle itselle sekä hyvän tekemisen jatkuvuudelle.

Minussa, sinussa ja meissä kaikissa on monenlaisia piirteitä. Myös itsekkyyttä. Oman itsekkyyden hyväksyminen auttaa luomaan terveitä rajoja ihmissuhteisiimme. Meidän ei tulisi antaa itsestämme kaikkea toiselle ihmiselle.

Kuten suomalainen kirjailija Jukka Koskelainen kirjassaan Mahtava minä – Itsekkyyden voima ja vastavoimat toteaa, voisi itsekkyyden vastavoimaksi ajatella jopa itsettömyyden, tilan jolloin ihminen on ulkoisten voimien armoilla ja johdatettavissa. Itsettömyys kuulostaa aika lohduttomalta tilalta.

Ollaan mieluummin rohkeasti itsekkäitä kuin itsettömiä. Itsemme sekä muiden vuoksi.

Olga ’Dzii’ Laaksonen

Turku

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut