Lukijalta: Vakuutusmeklari: Työeläkejärjestelmää voisi tehostaa yhdistämällä yhtiöitä - Lukijalta - Aamulehti

Työeläkejärjestelmää voisi tehostaa yhdistämällä yhtiöitä

Yhdistämällä aluksi Varma, Ilmarinen, Elo ja Veritas saavutettaisiin kuluissa lyhyellä aikavälillä 700 000 000 euron vuosisäästöt, kirjoittaa vakuutusmeklari Kyösti Kautto.

11.11. 6:30

Yhteiskunnassamme vannotaan rakenteellisten uudistusten ja digitalisaation nimeen. Jo nykyistä työeläkejärjestelmää rakennettaessa asiantuntijoilta tuli vahva epäily usean yhtiön mallin kyvystä edustaa työntekijöiden ja työnantajien etua tehokkaasti. Tehokkuusloikat ovat jääneet vakuutusalan operoimiksi, jolloin lain määrittämät edunsaajat saavat vain rippeet, jotka kuormasta putoavat.

Viimeajan esimerkkinä Ilmarinen haukkasi Eteran ja hehkuttaa nyt toiminnan tehostumisesta. Elo syntyi Eläke-Fennian ja Eläke-Tapiolan liitossa suuruuden ekonomialla perustellen. Kumpikin järjestely on lähtenyt vahinkovakuutusyhtiöiden ja kyseisten työeläkeyhtiöiden yhteisestä suunnitelmasta.

Aikanaan yritettiin myös Pohjantähden myyntiä Pohjolalle Ilmarisen voimakkaalla myötävaikutuksella, mikä myös osoittaa vahinkoyhtiöiden ja työeläkeyhtiöiden vahvan yhteyden.

Mikäli Tyel/Yel-yhtiöt pääsisivät Kevan liikekulutehokkuuteen, niin vuosittainen säästö olisi lähes 200 miljoonaa euroa. Sitten vielä sijoitustoiminnan kulut, joita jostain syystä ei tarvitse raportoida erikseen, vaan ne vähennetään tuotoista. Finanssivalvonnan Fivan selvityksen mukaan kulut ovat keskiarvona 1.4 prosenttia ulkoisista sijoituksista eli kyseessä olevillä yhtiöillä on näistä noin miljardin kulut.

Näihinkin kuluihin liittyy nykyistä työeläkkeiden hoitorakennetta kyseenalaistava piirre. Esimerkiksi Elolla on näitä kustannuksiltaan kalleimpia eli pääomarahastoja 165 kappaletta ja kaikilla neljällä yhtiöllä on, yhtenä esimerkkinä, EQT- rahastoissa yhteensä noin miljardi. Nämä eivät kyllä lisää hajauttamisen järjestelmälle tuomaa turvaa – ainoastaan lisäävät kustannuksia.

Myös usean yhtiön perustelu kilpailulla on vahinkovakuutusyhtiölähtöistä ja niiden intressiryhmien etujen puolustusta, mikä ei tuo lisäarvoa yrityksille eikä palkansaajille eläkkeiden maksaja tai saajana.

Työeläkejärjestelmän kestävyysvaje nousi otsikoihin tanskalaisen professori Andersenin raportin myötä, mikä innosti laskemaan uhkakuvia 30 vuoden päähän.

Raportissa ei huomioida nykyisestä hoitojärjestelmästä aiheutuvia turhia kustannuksia. Yhdistämällä aluksi Varma, Ilmarinen, Elo ja Veritas saavutettaisiin kuluissa lyhyellä aikavälillä 700 000 000 euron vuosisäästöt. Varovaisella 3 prosentin tuotolla se tarkoittaisi 30 miljardin pelivaraa 30 vuoden päähän. Kaikki työeläkejärjestelmän lainmukaiset osapuolet hyötyisivät.

Kyösti Kautto

vakuutusmeklari, Ylöjärvi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut