Lukijalta: Ideoidaanko Hämeenpuistosta ahdas ja vain terveille sopiva keinotekoinen puutunneli? - Lukijalta - Aamulehti

Ideoidaanko Hämeenpuistosta ahdas ja vain terveille sopiva keinotekoinen puutunneli?

10.11. 5:30

Arkkitehtuurikilpailussa palkittujen opiskelijoiden ideoista Tampereen tulevasta rakentamisesta oli juttu Aamulehdessä (AL 6. 11.). Puu materiaalina on nosteessa ja lahjakkaan Veetu Varalan suunnitelmasta julkaistiin havainnekuvakin. Siinä Hämeenpuistoon oli rakennettu puusta kaarevia siltarakenteita, joita käyttäen voisi suoriutua puiston laidalta toiselle sekä havainnoida ympäristöä ikään kuin lintuperspektiivistä.

Lue lisää: Palkitut arkkitehtiopiskelijat kertovat, miten Tamperetta pitäisi rakentaa – ”Turkulaisen näkökulmasta Tampereella on rakentamisessa mukana hyvää itseironiaa”

Kuvan perusteella Hämeenpuisto alkaisi kuitenkin muistuttaa Rantatunnelia. Toteutuessaan se myös korotettujen talojen, rakennettavien tornitalojen sekä hävitettävien puistojen ohella edelleenkin vähentäisi Tampereen valoisuutta eli synkistäisi.

Varalan ideahan on ihan kiva, vaan onko nähty metsää puilta?

Nykyinen avoin ja jo puilla katettu puistokäytävä muunnettaisiin siis eräänlaiseksi keinotekoiseksi puutunneliksi. Onko laskettu kuinka suuri osuus nyt vapaasta näkyvyydestä ja valoisuudesta häviäisi? Ahtaus todistettavasti ahdistaa eikä sen tietoinen lisääminen ole hyvä ajatus.

Mietityttää myös eri tavoin rajoitteisten ihmisten liikkuminen. Kuvan perusteella vaikuttaisi siltä, että vaikkapa näkövammaisia tai pyörätuolia, rollaattoria, lastenvaunuja käyttäviä ihmisiä ei ole otettu huomioon (?). Toteutettaisiinko tällä tavoin piilevästi epätasa-arvoa?

Ettei jälleen kerran kävisi niin, että nautinnot kuuluvat perusterveille ihmisille, mutta maksajaksi toki kelpaavat kaikki.

Seppo Sundqvist

Tampere

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut